Skip to content

Намалява ли животът на батерията, ако я зареждаме преди да се е изтощила докрай

Няма как да не сте си задавали поне веднъж въпроса намалява ли животът на лаптоп батерията, ако я зареждаме преди да се е изтощила докрай?

Всъщнпст потенциалният „живот“ на вашата лаптоп батерия е базиран на броя пълни цикли на зареждане и разреждане. Животът на литиево-йонната батерия е средно около 300-400 цикъла. Не е необходимо да се притеснявате дали батерията е заредена напълно, когато компютърът ви е включен към електрическата мрежа. Единствено пълният цикъл на зареждане или разреждане намалява продължителността на живота на вашата батерия.

Имайте предвид обаче, че дори и да не е извършен нито един пълен цикъл на зареждане или разреждане литиево-йонната батерия за лаптоп остарява и капацитетът й намалява плавно като в различните случай той може да е значително редуциран след 12 месеца ползване, а след 24 месеца да е необходима смяна на лаптоп батерията с нова.

Друг често срещан въпрос е, когато софтуерният измервател на лаптопа ми показва, че батерията е заредена на 0% след 20 часово зареждане, а компютърът се гаси моментално след като бъде изключен от електрическата мрежа. Защо?

В тази ситуация, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали батерията прави добър контакт с лаптопа. Недобрият контакт прави невъзможно зареждането на лаптоп батерията дори при положение, че софтуерът на компютъра отчита наличието на батерия. При този случай можете да се опитате да извадите батерията, да почистите със сух парцал и да я върнете отново на мястото й. Ако не стане от първия път, опитайте да махнете и върнете батерията на мястото й няколко последователни пъти.

Ако сте сигурни, че батерията прави добър контакт с лаптопа, но въпреки това не работи коректно, има вероятност батерията да е повредена или изразходвана напълно. Ако батерията е новозакупена най-често причините са две: тя е повредена вследствие на удар или неправилно пренасяне, или не е съвместима с лаптопа ви. За да се убедите, че батерията е съвместима с вашия лаптоп, обърнете внимание какъв е нейният сериен номер и го сравнете с този на старата ви батерия. Ако те не съвпадат, това не е 100% гаранция, че батерията е несъвместима, защото всяка лаптоп батерия има повече от 1 сериен номер. При всяко съмнение за съвместимостта на дадена батерия с конкретен модел лаптоп, можете да изпратите запитване за безплатна консултация на email: office@batteryland.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *