Skip to content

Една статия която ще ви помогне в избора на бойлер

Мощност и обем на бойлерите

Когато бойлера е с мощност около 2,5 kW той може да се свържи съвсем спокойно към домашната мрежа 220 V, при използване на съществуващата инсталация и това важи за бойлери до 3.5 в някои случи и за 6 kW. При мощност на бойлера над 6 kW е необходимо подсилване на електрическата мрежа. При по-висока мощност се използва 3-фазен ток. Бойлерите, които са с по-висока мощност често случаи са проточни модели, докато обемистите с капацитет до 120 литра са 2 kW, с капацитет от 150 до 300 литра – 3 kW, така че при тях не е необходима специална инсталация на електрическата мрежа. 

Нагреватели елементи при бойлерите

Нагревателните елементи могат да бъдат два вида: “мокър” и “сух”.

Мокрия тип нагревателни елементи са потопени във вода и трябва периодично да се почистват. Един от недостатъците им е че бързо натрупва котлен камък, при което се понижава тяхната ефективност – по-малко топлина отдават. Другия недостатък им е че при необходимост от подмяна, трябва да се източва водата на водата и отнема доста време.

“Сухите” нагревателни елементи, които нямат пряк контакт с вода са за предпочитане.  Те са трайни и могат да бъдат заменени без източване на водата от резервоара на бойлера. Двата вида нагреватели се предлагат от бойлери теси, като моделите със сухи нагреватели са обикновено по-скъпи от традиционните нагреватели.

Използването на два нагревателни елемента, повишава ефективността на бойлерите. В случай на отказ на един от нагревателите, бойлера може да продължи да се използва като се включва работещия нагревател. При включване на двата отоплителни нагревателя, водата във бойлера може да се затопля по-бързо. Когато се включва само единия нагревател, може да се ползва по-малко електроенергия. При някои модели бойлери това се нарича икономичен режим или ECO функция, която на практика не е нищо повече от ½ от мощността на бойлера.

За повишаване на лекота на управление, удобство и допълнителна ефективност, в съвременните бойлери се внедрява електронно управление. При него температурата може да се регулира с по-малки стойности, и да се изобразява на дисплея на болера. Такива модели е електронен контрол се произвеждат от теси. контрола не се извършва с въртящи се ключови, а с натискане на бутони. Може да се настройва час в който да се включи бойлер (например вечерта) и автоматично поддържане на избраната температурата. В случай на проблеми, на дисплея се показват кодови за грешки.

Характеристики на проточните бойлери

Електрическите проточи и газови бойлери затоплят водата пъти по-бързо. При проточните бойлери водата се затопля веднага при преминаването и през бойлера, поради което може да се насладите на топла вода в неограничено количество.

Основният недостатък на проточните бойлери е повишената консумацията на енергия и свързаните с това проблеми на ел. инсталацията.  Електрически проточни бойлери консумират повече електричество от обемистите бойлери. Максималната консумация на електричество при тях може да достигне до 27 kW, но те разбира се използват за голям дебит на топла вода, а не в домашни условия. Колкото по-висока мощност имат тези бойлери, толкова по-гореща ще е водата, както и ще имат по-голям дебит на топла вода.

Други характеристики на бойлерите

Аноден протектор – той защитава бойлера от корозия, което причинява водата. Корозията е най-големия проблем при бойлерите и основно тя намалява живота на бойлерите. В момента всички бойлери (без проточните ) имат аносни протектори с разликата че някои имат 2 протектора.

Аноден тестер – той показва дали анодния протектор работи, с течение на времето този протектор намалява и накрая изцяло се изхабява и спира да работи. Анодния тестер на бойлерите показва дали протектора се е изхабил.

Вид на емайла – бойлерите биват емайлирани и неръждаеми, тези които са емайлирани имат анодни протектори за да ги защитават от корозия, а тези които да неръждаеми, нямат защото при тях не е необходима подобна зашита поради високите качества на емайла. Стъклокерамичните бойлери са същите както емайлираните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *