Skip to content

Батерии за лаптоп – с или без тях?

Всеки собственик на лаптоп рано или късно е изправен пред проблема с бързото изтощение на литиево-йонните батерии за лаптоп. Обикновено когато закупите нов лаптоп или батерии, те никога не са заредени напълно. По-запознатите знаят, защо е така, но за тези, които не са наясно, че кажем, че всяка една батерия дори и да не се използва с времето губи от своя заряд. Въпреки това специалистите препоръчват дори когато смятате да не ползвате вашите батерии за лаптоп дълго време е препоръчително те да бъдат зареди до 50%. За това е добре първо да заредите вашите батерии и едва след това да ги ползвате. Обърнете внимание на изискванията на производителя, относно колко време е нужно да се зареждат. За да запазите за по-дълго време издръжливостта на вашите батерии е добре знаете, как да се грижите за тях.

Малко спорен е въпроса за това дали трябва или не да вадят батериите от мястото им, когато лаптопа е включен към захранването. По-скоро бих казал, че е въпрос на лично решение и двата варианта имат своите плюсове и минути. Плюсът от премахването е предпазване на батериите от прегряване, което е отразява много неприятно на батериите. Минусът е, че при евентуален токов удар или неволно изключване на захранващия кабел, вие може да загубите всичката не съхранена информация. Точно това се явява най-големия плюс в случай, че предпочитате да не изваждате вашите Asus лаптоп батерии всеки път, когато компютъра е включен към захранването. Минусът е, че те се загряват, а непрекъснатото зареждане и разреждане съкращава циклите на техния живот.

Друг също спорен въпрос е къде трябва да се съхраняват извадените лаптоп батерии. Някои хора ги съхраняват в хладилника, опаковани в специални непромокаеми торбички. За този метод отново има положителни и отрицателни мнения. Някои хора са съгласни, защото ниските температури пречат на изтощението им, докато други го отричат, тъй като има вероятност батериите да се навлажнят от евентуален конденз или пък да стане късо и да се скапят не само батериите ви, но и лаптопите също.

Поради тази причина няма точна формула за това трябва или не батериите да се изваждат всеки потребител сам решава, кое е най-добре за неговия компютър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *