Skip to content

Включването на Amazon в бизнеса със смартфони е лоша идея.

Новината, че Amazon работи по създаването на нов смартфон сериозно разбуни духовете по-целия свят. Изписаха се и се изприказваха многобройни коментари по темата. Почти всички световни агенции, онлайн и печатни издания публикуваха информацията. Потребителите коментираха новината с голям интерес. Поведението на Amazon можеше да се предугади – създаването на четеца за електронни книги Kindle и таблета Kindle Fire. Включването им в „битката” със смартфоните логично изглежда като следващ ход от страна на компанията.

Но това може би не е толкова добра идея, според анализатори. Анализатора Колин Себастиан, който е оптимист по отношение на акциите на Amazon като цяло, смята, че компанията може и да преосмислят идеята за изграждане на Kindle Phone.

“Ние съзнаваме, че пускането на смартфон от Amazon крие известни рискове”, пише той в едно изследване. “Разбираемо е, Amazon се отнася в особенно внимание и взема предвид господстващото положение на Apple и Google платформите при мобилните устройства. Ако обаче, Amazon успее да използва своето електронно влияние, лоялна клиентска база, ускорението което има, мобилни приложения за търговия, могат да се възползват и осигурят успех за своя смартфон.

Себастиан казва още, че Amazon се търси разработчик способен да помогне за растежа своята мобилна платформа „ и смята себе си (Амазон)в неизгодно конкурентно положение без смартфон в портфолиото си с нисък едноцифрен процент от пазара на умните устройства.”

Според него Според докато един по-голямо значение Amazon, то нов смарт телефон не. “Тъй като Таблетите имат по-голямо приложение и възможности за медийна и мултимедийна консумация от смартфони, те са естествено пригодни за търговската и медийна платформа на Amazon” пише той.

Но това е само едната страна на проблема. “Отвъд конкурентните проблеми с Apple и Google, цената за влизане в пазара със смартфони може да достигнат стотици милиони долари, по наше мнение, включително и първоначалното развитие и разпространение”.

И не на последно място идва въпроса дали потребителите всъщност ще искат телефон от Amazon. “Публикувано проучване рано тази година ясно показва, че има хладен интерес от страна на потребителите към смартфон произведен от Amazon, в сравнение с други платформи и OEM,” пише той. “Единственото телефон от Facebook ще получи по-малко подкрепа и интерес от страна на потребителите”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *