Skip to content

Заха Хадид – първата жена носителка на награда Прицкер

Лейди Заха Хадид, Носителка на Орден на Британската империя ( родена на 31 октомври 1950 г.) е иракско-британски архитект и носител на наградата Pritzker (Прицкер) за архитектура през 2004 г., и награда Stirling (Стърлинг) през 2010 и 2011.

Хадид е родена през 1950 г. в Багдад. Тя взема диплома по математика от Американския университет в Бейрут, преди да се премести да учи в училището по архитектура на Лондонската Архитектурна Асоциация. След завършването си, тя работи с бившите си учители – Рем Колхаас и Елия Зенгелис, в Службата по Архитектура, и става партньор през 1977 г.

През 1980 г. тя започва самостоятелна практика в Лондон. През същата година става преподавател в Архитектурната асоциация. Тя преподава в престижни институции по целия свят. Тя става председател на Kenzo Tange (Кензо Тенг) – Висшето училище по дизайн в Харвардски университет, председател на Sullivan Chair (Съливан) в Университета на Илинойс в Чикаго в училището по архитектура. Също така е гост-професор във Висшия институт по изкуствата – Хамбург, Knowlton(Нолтън) училище по архитектура, в Държавния университет в Охайо, “Мастърс” Студио в Колумбийския университет в Ню Йорк и Ееро Сааринен гостуващ професор по архитектурно проектиране в Йейлското училище по архитектура, в Ню Хейвън, Кънектикът. Тя е обявена за почетен член на Американската академия на изкуствата и Почетен член на Американския институт на архитектите. Била член на Борда на Настоятелството на Фондация “Архитектура”. В момента е професор във Виенския университет за приложни изкуства, Австрия. През 2002 г. тя спечели международния конкурс за дизайн, за изработката на генерален план на Сингапурския бизнес парк “one-north”. През 2005 г. неин дизайн спечели конкурса за ново казино в Базел, Швейцария.

През 2004 г. Хадид става първата жена и първият мюсюлманин получател на Pritzker Architecture Prize, което се равнява на Нобелова награда в архитектурата. Преди това тя е била одостоена с ордените CBE и DBE за заслуги в архитектура. Тя е член на редакционната колегия на Енциклопедия Британика. През 2006 г. тя бе отличена с ретроспектива, обхващаща всичките й архитектурни проекти, в музея “Гугенхайм” в Ню Йорк; същата година тя получи почетна степен от Американския университет в Бейрут. В нейното архитектурно студио за дизайн, „Заха Хадид Архитектс”, работят повече от 350 души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *