Skip to content

Всички на борда!

Опашките при качване в самолета са пословични – раздразнението поражда недоразумения, бавният напредък по редицата ражда враждебност. Физикът Джейсън Стефен го знае от личен опит. И има какво да каже по въпроса.

багажа

След като на няколко пъти ставал свидетел на метода, по който стюардесите на повечето авиокомпании ръководят качването на борда на пасажерите, той достигнал до извода, че това е, ако не най-неефикасният, то поне близо до най-неефикасният начин. Обикновено самолетът се пълни отзад напред. След проведени проучания с компютърни симулации, Стефен установил, че това е почти толкова безсмислено, колкото е и качването първо в предните редици и след това в задните.

Физикът обстойно проверил дали няма грешка в изчисленията му и когато установил, че теоретично е прав, се замислил кой тогава ще е най-ефикасният метод. И резултатът бил налице – по 10 човека наведнъж, през ред. По този начин товаренето на багажа няма да затруднява никого (обикновено това е причината за забавянията при качване), тъй като всеки пасажер ще има достатъчно пространство, за да натовари чантата си.

Но има усложнение. Хората, които ще стоят заедно, обикновено искат и да се качат заедно. Затова Стефен предложил не толкова ефективен, но все пак по-бърз метод – качването да става по трима, седящи един до друг, през ред и само от едната страна на самолета. Този компромисен вариант осигурява над два пъти по-бързо качване.

Ако не сте в състояние да си позволите заплащане за ранно качване (Lufthansa например осигуряват такова), можете само да се надявате гласът на Стефен да се чуе из звиационните среди. Дотогава – вземете си вестник за опашката пред самолета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *