Skip to content

Внушителните неолитни жилища в Стара Загора

Един от най-старинните европейски градове е Стара Загора. Тя има благоприятно природо-географско положение и интересна история. През годините тук водят началото си много обитания.

Първите данни за града са от 6-5 хил.г.пр.хр. На територията на града са открити останки от жилища от новокаменната епоха, които са били опожарени, но това ги е съхранило през годините. Едностайни са и имат общ покрив от слама и шума. Жилищата са изградени от дървени колове, сплетени с тънки пръти, намазани със смес от глина и слама. През 1979г. около тях е изграден музей „Неолитни жилища”. Той е включен в списъка на стоте национални туристически обекта и е филиал на Регионалния исторически музей. Разполага с най-голям инвентар в цяла Европа.

Експозицията представя останки от две неолитни жилища с всички вещи, типични за периода- керамични съдове, пещи за изпичане на хляб и други.

В музея „Неолитни жилища” всеки посетител има изключителната възможност да се наслади на непосредствена близост до бита и културата през новокаменната епоха. По време на разкопките са открити близо 1900 експоната. Някои от по-интересните съдове са Керамичен съд, рисуван с бяла боя и Керамичен антропоморфен съд. Особено интересна е специалната керамична тарамбука с украса от графит от V хил. пр. Хр, която вероятно е била използвана при религиозни ритуали.

На вниманието на посетителите е представена мраморна фигура на жена с широка долна част, което символизира култа към плодородието.

Експозицията „Праисторическото изкуство в Старозагорско“ очарова посетителите. Тя разкрива напредъка на древните цивилизации, обитавали днешна Стара Загора през неолита, техните вярвания и култове. Особено интересни са тежестите за прашка със специална вретеновидна форма, кремъчните ножове, костени лъжички, оръдие за обработка на земята, изработено от рог на елен, сърп от кози рог с втъкнати кремъчета и др. Повечето от тях съдържат изображения на хора и животни. Някои от фигурите са изобразени в характерната поза при култа към Слънцето- вдигнати нагоре ръце.

Прочетете още за “Неолитни жилища” в http://starazagorastz.org/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *