Skip to content

Видове язва

Язвата е отворена рана, която се появява по лигавицата на храносмилателния тракт, поради нарушена цялост на тъканта. Храносмилателния тракт включва хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника и червата. Различните видове язва са класифицирани според тяхното разположение в храносмилателния тракт. Съществуват и други видове язви като генитални, язви в устата, рани по тялото и др.

Пептичната язва.

Тя е най-често срещания тип, която се развива в храносмилателния тракт. По-рано се е считало, че този вид язва се дължи на стреса и на консумацията на пикантни храни. Въпреки това последните изследвания показват, че това са само утежняващи фактори. Причинителят на инфекцията е бактерията H.Pylori или реакция на организма към някои противовъзпалителни медикаменти. Симптомите при пептична язва включват абдоминален дискомфорт и болка 2-3 часа след хранене. Други симптоми са загуба на тегло, липса на апетит, подуване на корема, гадене и повръщане. Язвата на дванадесетопръстника се нарича дуоденална язва.

Язва в устата.

Причините за появата на това заболяване са: анемия, морбили, вирусна инфекция, орална кандидоза, хронична инфекция, рак на гърлото и др. Тези язви причиняват болка и дискомфорт, обикновено по време на пиене или хранене. Обикновено се лекуват в рамките на 10-14 дни, а в по-тежките случаи това може да отнеме няколко седмици.

Езофагеални язви.

Това са язви, които засягат хранопровода. Те най-често се формират в края на хранопровода и създават усещане за болка точно под гръдната кост. Този вид язви са причинени от отделянето на стомашна киселина, или продължителна употреба на наркотици и тютюнопушене.

Декубитални язви.

Тези рани засягат пациенти, които са приковани на легло, поради някакво друго заболяване. Образуват се в резултат на натиска упражняван върху кожата за дълъг период от време. Те се появяват най-често по гърба, бедрата, раменете и задните части, които са в контакт с леглото.

Генитални язви.

Те са причинени в резултат на болести, предавани по полов път като: сифилис, генитален херпес, млечица и др. Други несексуални причини са: инфекции причинени от гъбички, краста, пиодермия, генитални травми и др. Те могат да се проявят като единични или множество язви, които са особено болезнени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *