Skip to content

Теанин – аминокиселината за добър сън и спокойствие

Теанин

Не е нужно да познавате всички съставки, включени в хранителните добавки, които приемате, за да се възползвате от техния положителен ефект. Но познаването в дълбочина на техните свойства и начинът, по който те действат може да ви предпази от нежелани ефекти, а също така и да ви помогне да правите по-мъдър избор на суплементите, които вкарвате в хранителния си режим.

Тук ще откриете повече важна информация за теанина, която може да ви помогне да вземете информирано решение дали имате нужда от хранителни добавки, разчитащи на съставката или не.

Какво всъщност е теанин

Както вече беше загатнато, теанинът е аминокиселина. Той обаче няма есенциално за човешкия организъм значение и не е от аминокиселинните компоненти, които служат за изграждане на белтъчините в тялото. Неговото положително действие е в други насоки.

Това е биоактивна амидна аминокиселина, която може да бъде открита в различни растения каот например гъби или пък чай, например зелен или черен. Експертите сочат, че това на практика е нетоксична съставка за клетките на бозайниците до определени количества и все още не е открит неблагоприятен ефект върху нормалните физиологични процеси.

Най-разпространената му форма в хранителни добавки е L-теанин, тъй като под нея съставката предлага уникален начин на действие в системите на бозайниците. Ако търсите именно такъв суплемент, може да откриете качествени продукти в тази насока на Workout.bg

Какъв е ефектът на теанина в човешкото тяло

Аминокиселината най-често се използва за активиране на благоприятно въздействие върху психичното здраве и подобряване качеството на съня. Може да спомогне за постигането на нормален и качествен сън и да подобри функциите на паметта. Преминава през мозъчната бариера и има свойството да стопира ефекта на невротоксините. Стимулира паметта и концентрацията.

Компонентът може да повиши производството на серотонин и допамин в мозъка. Това допринася за подпомагане на спокойствието и релаксацията, благодарение на повишената активност на алфа вълните в мозъка.

Често се включва в продукти с кофеин, тъй като в ограничени дози може да повлияе в увеличаване на ефекта на кофеина, а в други – да противодейства на неговия стимулиращ ефект.

Проучвания показват, че би могло да се използва като химиотерапевтично средство, което инхибира транспортирането на глутамат в туморните клетки и така намалява нивата на вътреклетъчния глутатион. Стимулира антиоксидантните свойства на клетъчно ниво.

Смята се, че притежава невропротективни и хипотензивни (анти-стрес) свойства и може да се бори срещу диабета, хроничната умора, отпадналост и депресия. Потенциалът му се разширява с грижа за сърдечно-съдовата система, черния дроб и имунитета. Ако искате да изпитате сами ефекта на съставката, може да потърсите качествени добавки с теанин на Workout.bg, където ще откриете продукти на световни и български производители на добра цена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *