Skip to content

Шестият елемент

Няма начин да сте пропуснали да изгледате филма на Люк Бесон, “Петият елемент”. Всъщност не знам дали знаете, но заглавието би трябвало да се чете “Петата стихия” Защо, може да прочетете в wikipedia.

Именно в духа на тази информация озаглавих тази статия Шестият елемент. Сигурен съм, че се чудите за какво става на въпрос… Лично мое мнение е, че стихията която би унищожила света или би направила живота ни на него още по труден е пластмасата. Да, именно пластмасата е елемента, който не чак толкова бавно колкото ни се иска ни превзема. И не става на въпрос за прословутите торбички, дори напротив. Аз смятам, че те са най-малкия проблем от рода на пластмасите.

Нека го кажа така – няма част изразена в секунда от вашия живот в която не сте на поне една ръка разстояние от пластмасов предмет. Като започнем от простата бъркалка за кафе, през пластмасовите мишка и клавиатура и стигнем до безбройните и незнайни пластмасови детайли използвани в космическите совалки.

А задавали ли сте си въпроса защо е така? Отговора е прост: Защото е лесно и евтино. Трябва ви една първоначална инвестиция за производството на шприцформа, след което може да започнете да бълвате с милиони бройки за денонощие. Себестойността на самото пластмасово изделие в повечето случаи е стотинки (в зависимост от сложността и обема на детайла цената варира). От друга страна реално погледнато пластмасата в много от случаите е единствения материал, който може да бъде използван за производството на даден материал. Само си помислете как бихте работили с дървена клавиатура или желязна такава. Няма да ви е приятно когато клавиша за интервал ръждяса, нали?

И така, процеса “производство на пластмасов детайл” ще продължава да се извършва в наши и чужди фирми, а ние ще продължаваме да търсим и живеем с “Шестият елемент”. Не ми вярвате ли? Погледнете довечера на касата на местния магазин колко пластмасови елемента сте закупили и с радост ще занесете увъщи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *