Skip to content

Сградна автоматизация

Автоматизация. Дума, която обикновено свързваме с роботи, бълващи продукция в големи, стерилни заводи и свързаната с тях безработица. Днес обаче ще стане дума за нещо различно, което не ни кара да се тревожим, че ще загубим работното си място. Напротив, автоматизацията за която иде реч, носи наслада, удоволствие, удобство и комфорт. Дори да си ги имате вече, ако притежавате голям, стерилен завод, допълнителните екстри ще ви впечатлят.

Развитието на технологиите в последните няколко десетилетия позволи прилагането им в призводствените сгради, офисите и особено домовете ни по един различен начин. Установени бяха международни стандарти за домашна автоматизация – системи за управление и контрол на електроуреди и домашни развлекателни комплекси. В наши дни компаниите, произвеждащи устройствата за автоматизация, предлагат модулни конфигурации, достатъчно гъвкави, за да удовлетворят всеки вкус и джоб. Обикновено дори не се налага допълнително окабеляване и нежелана ремонтна дейност, понеже се използват съществуващите вече електрически инсталации. По всяко време може да се добави допълнителна функционалност, поради лесния монтаж. Потребителски ориентираното управление прави контрола на осветление, отопление, вентилация, климатизация, системи за сигурност и прочие, почти толкова достъпно и лесно, колкото пазаруването в кварталния магазин.

Автоматизацията означава пестене на електроенергия и удължаване на живота на техниката, поради прецизната експлоатация. Удобството да манипулирате уреди и системи по всяко време, от всяко място, което осигурява Интернет достъп или мобилна връзка, е безспорно. Помислете колко е практично да включвате небходимите уреди от разстояние, за да може когато се прибирате от работа например, жилището ви да е проветрено, подходящо отоплено или охладено според сезона, да разполагате с топла вода и т.н., като всичко това се постига без целодневна консумация на електроенергия и работа на вентилация, климатизация, бойлер… И ако във ваше отсъствие в дома ви възникне необичайна/рискова ситуация – пожар, наводнение, изтичане на газ, задействане на аларма – получавате известие за секунди и имате възможност да реагирате адекватно, само с един-два SMS-a, или няколко кликвания с мишката, без значение колко далеч се намирате. При монтирана камера за видеонаблюдение, дори можете да огледате в реално време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *