Skip to content

Съвети за здравословно хранене

Съвременните продоволствия нерядко ни подвеждат. Всяка храна, произведена със проблематични “ допълнения ” или запазвана при неподходящи условия, има възможност да се окаже изключително пагубна. Именно за да намали риска за здравето и живота на потребителите, американското Управление по санитарен контрол върху природата на хранителните продукти и лекарствата (FDA) прогласява списък на най-опасните продукти.
1. Зелени зеленчуци
В салатата от марули или в добавянето към храната на копър и магданоз, разбира се, няма нищо злостно. Бъдете обаче подробни – върху техните листа нерядко се развиват бактерии, които понякога изостават живи дори след измиването им. От Юрисдикцията препоръчват зеленчуците и продуктите да се мият като се потапят в съд с вода, а след това допълнително да ги пречиствате ръчно под чишмата.
2. Фъстъци
През бившата година в Сащ се разрази истински скандал – 9 души умряха, а около седем стотин попаднаха в болница след консумация на заразено със салмонела масло от фъстъци. Дознанието установи, че жлъчни могат да бъдат и разнообразни продукти, за направата на които са били прилагани евтини печени фъстъци – като започваме с шоколадовите пасти и бисквити и завършвайки с мюслито и готовите закуски.
3. Яйца
Ако човек е здрав, може да яде яйца (отговарящи, естествено, на благотворните норми). Но организма на децата, който е с по-слаб имунитет, може да се окаже много чувствителен към патогените. Изключително сваряването на белтъка и жълтъка до “ солидно” състояние гарантира безопасността на яйцата.
4. Месо
Температурната обработка е насъща за всички категории месни птодукти, за да сме сигурни, че в месните продукти не остават лоши зарази. Минималната температура за приготвяне на говеждо и свинско месо е 70-75 градуса.
Друга важна мярка за безопасност е правилното размразяване. Месото не трябва да се оставя в мивката (за половин ден), както обикват да правят много хазайки. При липсата микровълнова печка с функция за размразяване, преместете месото от фризера в хладилната камера 24 часа преди неговото приготвяне. Да се справите с лошите бактерии ще ви бъдат полезни и някои подправки: пипер, дафинов лист, джинджифил и др.
5. Птиче месо
Всички тези правила за безопасност се отнасят и за птичето месо. Пилето, запечатано в полиетиленова опаковка, е необходимо да се размразява под струя вода, която в никакъв случай не трябва да бъде топла. Колкото по-топло е месото в суров вид, толкова по-бързо в него се развиват враждебни вируси.
6. Морски продукти
Разделно вредни са мекотелите, които често се поднасят почти необработени, както и рибата в суров вид. За безвредна може да се смятат тези морски храни, които са приготвени при температура не по-малко от 65 гр.
Това не означава, че любителите на суши трябва да се откажат от японската кухня – в повечето ахчийници суши се приготвя от размразена риба, а ниските температури убиват заразата автентично както и високите.
7. Консервите
Благодарение на новите хранителните технологии страданията от ботулизъм днес са рядкост. Но издутите и противни консерви трябва да ви накарат да бъдете бдителни.
Консервите се съхраняват в складове, а не в хладилни камери и при разхерментизация на опаковката те се превръщат в супер среда за развитие на бактерии. Освен това съществува заблудата, че консервите могат да се съхраняват до 20 години, което съвсем не е така. Нормалният срок на годност е 18 месеца, а максималният – пет години.
8. Бързите закуски, които се продават по булевардите
Никой не е в състояние да проследи производството на всеки един хот-дог или дюнер. Много хора се питаят около спирките на метрото, гарата или в близост до работните си места. Единствената мярка за безопасност, която можете да прилагате, е да не си купувате незапечатана храна, която не съдържа информация за компанията производител и указания за срока на годност.
Сами вие сте отговорни за вашето здраве!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *