Skip to content

Съвети за боядисване

Отделяте много време, за да изберете вида и цвета на боята, с която ще боядисате в къщи. Съветваме ви да обърнете внимание и на бояджийските четки и валяци, които ще използвате.

За по-малки площи четката ще ви свърши работа. Можете да избирате между модели с естествена и синтетична четина. За латекс са подходящи и двете. За детайли и орнаменти, както и за прозорци, е добре да изберете по-тясна четка за боядисване. Имайте предвид, че ако краят на четката е тесен, тя ще задържа повече боя от отколкото, ако е широк.

За по-големите пространства е под-добре да си купите валяк. Добре е основата му да е от много издръжлива пластмаса или неръждаема стомана. Преди да го купите, още докато сте в магазина, пробвайте дали се чувствате добре с него. За да бъде боядисването качествено, валякът трябва да ви е удобен. Как да разберете дали той самият е качествен и си заслужава парите? Лесно е. Стиснете го с ръка през средата. Ако възвърне първоначалната си форма веднага след като го пуснете, не се колебайте да го купите.

При валяците важи същото, което и при четките за боядисване: ако нанасяте латекс, може да са синтетични. В случай, че ще нанасяте боя върху грапава повърхност, дръжката на валяка трябва да бъде по-дълга.

Специалистите съветват да не пестите от инструментите за боядисване. В противен случай може да се окаже, че сте похарчили пари за висококачествена боя с перфектен цвят и въпреки това стените изглеждат ужасно.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *