Skip to content

С вкус на Италия

Напоследък много туроператори предлагат хотелски резервации в различни части на Италия, от чиито евтини цени си заслужава да се възползвате. Макар Италия да е известна традиционно с божествената си паста и неизменната пица, на територията на страната има и други удивителни вкусове.

Италия

Никога не е късно да се възползвате от изгодните оферти за евтини самолетни билети и да си организирате малко кулинарно пътешествие. Предлагаме ви няколко фантастични регионални специалитета.

Карчофи в Рим

„Carciofi alla giudía, буквално „ артишок в стил giudía“ е ястие от силно запържен артишок, който има удивително вкусна хрупкавост. Специалният вид артишок се събира в периода между февруари и април в района между Ладисполи и Чивитавекия (на север от Рим). За да опитате този уникален деликатес, трябва да посетите еврейските ресторанти в римското гето.

Баня кауда в областта Пиемонт

Баня кауда е специфичен топъл италиански сос, който се консумира подобно на фондю, но със сурови или печени зеленчуци, а не с хляб или месо. Прави се от аншоа, зехтин и масло и традиционно се яде през есенните и зимните месеци, докато се тества виното от новата реколда. До ден днешен Баня кауда има статут на местен специалитет и ястието може да бъде поръчано навсякъде из Пиемонт.

Себадас в Сардиния

Себадас са нещо подобно на пирожки, направени с пълнеж от сиренето пекорино – типично за областта Сардиния. Тъй като в сардиния има повече овце, отколкото в другите региони на Италия, това сирене се прави изцяло от овче мляко.

Днес „себадас“ се считат за един от най-известните традиционни десерти в Сардиния, но първоначално те били основно ястие на оварите по време на великденските и коледните празници.

Основните съставки на това вкусно ястие са грис, сирене пекорино, свинско месо мазнина или масло, захар или мед. Повечето ресторанти на Сардиния служи това ястие, така че не напускат острова, без да го вземане на проби! Намери Каляри полети

Баба в Неапол

Тази малък кейк, напоен с ром, е доста известен по света като парти десерт. Въпреки че е свързан с неаполитанската кухня, корените му не са съвсем италиански. Историята приписва рецептата на Станислас – изгонен крал от Полша. Говори се, че той разлял ром върху кекса си и много харесал резултата. Така се родил този кекс Баба, пренесен в последствие от френски готвачи в Неапол.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *