Skip to content

Профилактика и лечение на грип.

Грипа е заболяване, характеризиращо се с инфекция на горните и долни дихателни пътища, причинена от грипен вирус. Съществуват няколко типа вируси, които причиняват това заболяване тип А, В и С.  Симптомите на всички видове грип обикновено се появяват след инкубационен период от един до четири дни след заразата и продължават да се развиват от седем до десет дни. Хората в напреднала възраст, децата и хронично болните са изложени на повишен риск от появата на усложнения, като бактериален бронхит и пневмония. Превенция с годишна ваксинация против грип се препоръчва за хора с хронично сърдечно или бъбречно заболяване, с болести като астма, хроничен бронхит, туберкулоза, диабет и др. Ваксината трябва да се прилага преди началото на грипния сезон, между 1 октомври и средата на ноември. Избягвайте близък контакт със заразени хора. По време на епидемии, могат да бъдат предписани медикаменти като Амантадин или Римантадин. Добре е да се приемат ежедневно от рискови пациенти, които не са били имунизирани през годината.

Лечението на грип трябва да включва пълноценна почивка на легло, за предпочитане е в топло и добре проветрено помещение. За облекчаване на болката и намаляване на високата температура се препоръчва прием на болкоуспокояващи. Необходимо е да се пият много течности, като вода, топли напитки, солена вода за облекчаване на болките в гърлото и др. За възрастни хора или тези с хронични заболявания, антивирусни медикаменти като амантадин и риматнадин могат да намалят тежестта на симптомите при грип тип А, ако се приложи в рамките на двадесет и четири часа от началото на инфекцията. Занамивир и оселтамивир могат да се използват за лечение на грип от тип А и тип В. За да има по-голям ефект от лечението на грип, трябва да се предприеме и алтернативна профилактика и лечение. Препоръчително е да се консумират много течности, особено пресни сокове, билков чай, супи и др. Избягвайте млечни продукти и храни съдържащи захар.

Алтернативното лечение и профилактика на грип е много оспорвано но е високо ефективно за справяне с инфекцията. Въпреки това, ако симптомите на грип не отминават за по-дълъг период от време, не забравяйте да потърсите лекарска помощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *