Skip to content

Признаци на диабет.

Диабета е състояние на организма, при което нивото на кръвна захар се увеличава необичайно, поради неспособността на клетките да усвояват и използват глюкозата в кръвта. Хормона, който е отговорен за правилното абосрбиране на кръвната захар се нарича инсулин. Той се произвежда от панкреаса.

Видове диабет.

Съществуват два основни типа диабет, тип 1 и тип 2. Диабет от тип 1 е известен още като ювенилен диабет и е причинен в резултат от автоимунно унищожаване на бета-клетките на панкреаса. Диабет от тип 2 се характеризира с неспособността на клетките да използват ефективно инсулина. Това състояние се нарича инсулинова резистентност.

Признаци на диабет.

Първите признаци на диабет са много сходни със симптомите на редица други заболявания. В резултат на това диабета може да остане незабелязан за дълъг период от време.

Един от най-честите симптоми на диабет е честото уриниране, известно като полиурия. То от своя страна предизвиква повишена жажда или полидипсия. Всички тези признаци водят до дехидратация на организма.

Друг знак за диабет е необичайна и прекомерна умора, предизвикана от неспособността на клетките да поемат достатъчно количество кръвна захар, необходима за производството на енергия.

Поддържане на високи нива на глюкоза в кръвта, в крайна сметка може да увреди нервната система. Повтарящи се инфекции, бавно зарастване на рани, нарушения в зрението, сухота в устата са също едни от най-честите признаци за появата на диабет.

Лечение на диабет тип 1 е чрез инсулинови инжекции, докато лекарства като сулфанилурейни препарати, инхибитори на алфа-глюкозидаза, бигванидини, и др.се препоръчват за лечение на диабет тип 2, заедно с инсулин. Правилното лечение на диабет включва и промени в хранителния режим на пациента. Необходима е повишена консумация на храни богати на фибри, както и на плодове и зеленчуци. Трябва да се намали използването на храни съдържащи животински мазнини и захари. Ненавременно диагностициран диабет може да доведе до диабетна ацидоза, която може да има сериозни последици ако не се лекува. Ето защо е важно да се познават признаците на диабет и при първи симптоми да се вземат навременни мерки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *