Skip to content

Причини за появата и лечение на хемороиди

Появата на хемороиди почти винаги е свързано с много неприятни усещания и дори болка. Този проблем се получава при подуването и възпалението на вените в зоната на ануса и в ректума, като симптомите по които можете да разберете, че сте засегнати са болка, сърбеж и получаване на кръвотечение.

Причини за хемороидихемороиди

Чести причини за проблема са напрегнатите движения на червата, хронични случаи на запек или диария и затлъстяване. При някой хора, причините могат да са свързани с бременността, навика за седене на едно място за дълго време, като това може да бъде свързано и с професията им. Всички тези фактори водят до едно и също нещо – получава се прекален натиск върху вените в аналната област. Това води до невъзможност за правилно кръвообращение и вените започват да се подуват и възпаляват, което всъщност представляват хемороидите. Остаряването също може да бъде причина за появата на този здравен проблем, като хората над 50 са най-склонни към развитието му.

Лечение

За леките случаи на хемороиди не е нужно посещение на здравно заведение, а може да се приложи домашно лечение. Например, пациентите могат да получат облекчение чрез използването на крем или свещичка, които съдържат хидрокортизон. Задължително е ежедневното измиване с топла вода, но без използването на сапун. Подуването може да спадне с прилагането на компреси с лед. Добре е да се използват мокри кърпички, вместо суха тоалетна хартия. Трябва да се уверите, че кърпичките не съдържат парфюми и алкохол, защото те могат да задълбочат възпалението. Ако домашното лечение не даде резултат, тогава е добре да се потърси лекарска интервенция или лазерно лечение, в зависимост от тежестта на проблема.

Хемороидите могат да бъдат предотвратени чрез осигуряване на подходящи движения на червата, а така няма да страдате от запек или от диария. Включете храни с високо съдържание на фибри в ежедневното си меню, пийте много течности, правете упражнения и избягвайте дългото заседяване на едно място.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *