Skip to content

Правилно съхранение на гуми

Правилното съхранение на гумите е много важен фактор за удължаването на живота им. При правилно съхранение и експлоатиране на автомобилните, тежкотоварните и специалните гуми можем да спестим много пари, тъй като гумите са скъпа стока и колкото по-дълго ги ползваме толкова по-добре. Разбира се всичко си има граници. Не можем да направим гумите вечни. Нормалния срок за ползване на автомобилните гуми е 3 сезона, но ако не ги съхраним правилно този срок може да достигне и до един сезон, особено при зимни гуми.

1.Съхранение на гуми, които са монтирани на джантите

Гумите които са монтирани на джантите трябва да се съхраняват в легнало положение една върху друга и в никакъв случай не трябва да се държат прави, защото се деформират. Също така могат да се закачат и на въжета, които са завързани за тавана. По този начин налягането на гумите е равномерно.

2.Съхранение на гуми, които са без джанти ( не са монтирани на джантите )

В този вариант на съхранение гумите трябва да се наредят прави – една до друга. Различното тук е, че трябва да се завъртат един път на 2-3 седмици за да не се деформират. Този тип на съхранение не позволява закачането им за тавана, тъй като липсва джантата, за която въжетата се завързват.

3. Съхранение в специализиран хотел за гуми.

Може би това е най-удобния начин. Цените варират от 5 до 10 лв. на гума за сезон.

В всички случаи е важно гумите да се съхраняват на тъмно и сухо място, което да е с температура около 17-20 градуса.

Бъдете внимателни, и не се отнасяйте безгрижно с вашите гуми. Добра идея е в края на сезона, когато слагате зимните гуми да обозначите летните. Примерно с маркет да изпишете местоположението на всяка гума, като за предна лява да напишете “ПЛ” за дясна “ПД” и тнт. Същото се отнася и за зимните в края на летния сезон. Много е важно да не размествате гумите, а маркировката ще ви позволи да ги монтирате правилно другия сезон.

Също така, е добре преди съхранение гумите да бъдат почистени от камъчета и други боклуци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *