Skip to content

Пътеводител, но не Галактическия стопаджия, а на добрия уеб дизайн

Целта на повечето уеб дизайнери е да сътворят атрактивен, лесно достъпен и функционален уеб сайт, който да може да убеди посетителя да направи нещо. Създаването на такъв уеб сайт изисква добър графичен дизайн, лесна навигация, приятен изглед.

Всеки човек би желал посетителите на уеб сайта му да го приемат като качествен източник на информация. Лошата пунктуация, правопис и граматика ще свалят посещенията ви веднага. Трябва да помните, че хората използват интернет за да търсят информация. Независимо от това дали продавате собствен продукт или нечий друг, вие трябва да осигурите на потребителите информацията, която търси. В противен случай вашата страница ще бъде затворена, а клиентът ще влезне в уеб сайт, който му дава точно това, което търси.

Вече има доста различни браузъри, с които компютрите ни работят. Дизайнът на вашия уеб сайт трябва да е изграден така, че да работи добре с повечето тях, или поне с по-известните. За България това са Интернет Експлорър, Мозилата и Гугъл Хром. От части и Опера. За съжаление, някои страхотни ефекти на които можете да заложите, е напълно възможно да не се подържат от някои браузъри.

Въпреки, че повечето браузъри са безплатни, хората често не се занимават с това да ги ъпгрейдват с последните версии. Средностатистическият потребител може да не знае как да си дръпне новата версия или просто може да има нагласата „Ако работи – не го пипай.”. Помнете, че вашите посетители могат да притежават PC, MAC, Линукс бокс, PDA или пък мобилен телефон с нет и всички те да ползват различни браузъри.

Добрият уеб дизайн изисква вашата уеб страница да може да работи под Експлорър,  Мозила, Опера и Гугъл Хром. Това като минимум. Ако работи под Нетскейп и Сафари – това би било един голям плюс.

Повечето изследвания показват, че потребителите на интернет са доста нетърпеливи, ако зареждането на дадена страница отнеме повече от 10 секунди. И на вас вероятно ви се е случвало да затворите уеб сайт само защото не ви се чака да зареди. За да не се получи това и при вашия уеб сайт, винаги оптимизирайте снимките си и другите графични файлове така, че да имат възможно най-малкия размер. Без да им се губи толкова от качеството, разбира се. По този начин отварянето на страницата ви няма да е толкова тежко и бавно и съответно – няма да изнервя потенциалните ви клиенти.

Относно цветовете на бекграунда е ясно едно – не го правете като дъга. Би изглеждало несериозно и инфантилно, ако сте решили да правите сериозен бизнес. Изчистени и меки цветове вършат работа.

Мултимедията представлява сбор от филми, видео клипчета, аудио клипчета и музика за бекграунд. Винаги използвайте стрийминг медиа, защото така редуцирате времето за даунлоудване. Което пак ни връща към идеята за нетърпеливия потребител. Също така не забравяйте да направите и бутончето Стоп на въпросната мултимедия, за да може да бъде прекратена от посетителя във всеки един момент. Иначе хората, чиято връзка е бавна или пък тези, на които самите устройства са бавни, веднага ще игнорират уеб сайта ви.

Лесната и интуитивна навигация на страницата ще донесе само положително отношения към нея. Отново проучвания сочат, че ако посетителят не успее да достигне до търсената информация с три кликвания – той напуска сайта. Така се оформя едно Правило за трите кликвания. Би било добре, ако направите навигацията на вашия уеб сайт така, че всяка част от него да е достъпна с до три клика.

Важно е периодично да тествате линковете на сайта, за да сте сигурни, че те са валидни. Нищо не ви обрича повече от кофти линкове.

В случай, че нямате време и достатъчно познания, за да направите такъв уеб дизайн, просто се обърнете към фирма за уеб дизайн, където ще реализират идеите ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *