Skip to content

Парфюми и техните различни ухания

Различните аромати на парфюми са класифицирани от Чарлз Писие, парфюмерист от 19-ти век. Той всъщност се опитвал да класифицира всеки вид аромат като музикален акорд. Неговата система не е успяла, но остана терминологията. Сегашната пирамида от аромати е изобретена от Уилям Поуч през 1920 година. Ароматната пирамида се основава на нестабилността на парфюмните съставки или колко казано с други думи бързото избледняване на аромата.

Ароматът на парфюмите се разгръща в три различно ухание. Връхните нотки са първоначалния аромат, които усещате веднага след като нанесе част от парфюма върху себе си. След това ще усетите сърдечните нотки, при които аромата се променя в следствие на химичните реакции при допира в кожата на всеки човек. Уханието при сърдечните нотки при различните хора може да ухае по-различен начин. Последните базови нотки разкриват истинската същност на аромата.

Има различни категории от аромати, които лесно да се класифицират като дамски и мъжки парфюми, както разбира се има и унисекс предназначени и за двата пола. При дамските парфюми най-често срещаните аромати са по-цветните. Това е всъщност най-голямата категория аромати и основните й съставки са от цветя, като роза, жасмин, карамфил, виолетки и портокалов цвят. Някои парфюми от подкатегориите на цветните аромати са свежите (Bvlgari, Chanel 19); плодово цветни (Baby Doll, Amarige) и цветно дървесни (L’Eau D’Issey, Romantica)

Следващата категория аромати са ориенталските. Това означава, че ароматите от този тип трябва да създават топло и екзотично впечатление, защото негови съставки са балсами, подправки, смоли и мускус. Парфюмите, които попадат в тази категория са Royal Secret, Contradiction и Shalimar. Някои от подкатегориите на ароматите от този тип са ориенталско пикантни (Opium); ориенталски цитрусов (Candies); цветни (Hugo Woman, Wings).

Ако си търсите нов парфюм най-добре е сами да си го изберете, защото ако разчитате на друг има много голяма вероятност на вас в последствие този аромат да не ви хареса. За това вие тествайте върху вашата кожа и едва след това вземете парфюма, които ви е харесал.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *