Skip to content

Остеопороза – лечение и как да се предпазим от нейната появата

Остеопорозата е загуба на костна тъкан, в резултат на деформирани и крехки кости. При наличие на остеопороза, костите постепенно губят своята плътност и това е най-честата причина за фрактури при възрастните хора.

Изтъняване на костите води до повишен риск от травми, особено на лумбалните прешлени, бедрото, рамото или китката.

Как да се предпазим от появата на остеопороза

Повишен прием на магнезий, калций и цинк може да помогне да се предотврати появата на остеопороза. Те могат да бъдат приемани под формата на витамини и минерални добавки, както и чрез приемане на храни със съдържание на тези минерали.

Витамин Д е от съществено значение, тъй като помага на тялото да абсорбира калция. Дефицита на витамин Д в организма може да се дължи на недостатъчно излагане на слънчева светлина. Необходимо е ежедневно тялото да се излага на слънце за около 10-15 минути за да се набави нужното количество витамин Д.

Витамин К е също толкова важен, колкото и витамин Д за усвояване на калций. Много добавки, предназначени да помагат при лечението на остеопороза включват витамин К, докато при други това количество не е правилно балансирано.

Трябва да се консумират храни съдържащи минерала борон, който повишава производството на естроген. Такива храни са круши, сливи, стафиди и ябълки.

Приемането на антиоксиданти като витамин С, витамин Е и витамин А, ще помогне за забавяне на процеса на отслабване на костите. Витамин С е важен и за усвояване на минерали като цинк.

Прилагайте диета, която не включва млечни продукти и намалете количеството на месо. Животинските протеини ускоряват изтеглянето на калция от костите.

Физическите упражнения са много важен фактор за предотвратяване на остеопороза. Укрепването на мускулите ще насърчи организма да изгражда повече костна тъкан.

Увеличете приема на тъмнозелени листни зеленчуци, сусам , риба, боб, грах, горски плодове, череши, малини, цитрусови плодове и др. Намалете приема на рафинирани въглехидрати, мазнини, животински продукти и газирани напитки. Хранителни добавки, които включват витамини В6 100мг., фолиева киселина 1мг., В12 – 1мг., калциев цитрат, и магнезиев цитрат 500мг. дневно е препоръчително.

Още за заболяването, можете да прочетете в специалицирания раздел на здравен портал “Фрамар”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *