Skip to content

Още информация за остеопорозата

altОстеопорозата е заболяване на костната система. Това състояние се определя като намаляване на количеството на костна плътност или атрофия в костната тъкан. Обикновено се характеризира с повишена чувствителност към фрактури. Честотата на остеопорозата се увеличава, тъй като хората живеят все по-заседнал начин на живот. Заболяването може да напредва без да причинява болка, докато някоя от костите се счупи. Местата, които са засегнати обикновено са бедрената кост, гръбначния стълб и костите в китката. Очевидно, бедрените фрактури изискват хоспитализация и сложна операция. Травма на бедрената кост може да доведе до увреждания за цял живот, а понякога и до смърт. От друга страна, фрактурите на гръбначния стълб могат да доведат до тежки болки и деформации в гърба.

Остеопорозата се развива бавно в продължение на определен период от време. Симптомите могат да останат незабележими много месеци и дори години. Ранните  признаци на остеопороза включват ставни болки, затруднение при седнало положение и затруднения при изправено положение.

Възрастните пациенти са по-често засегнати от това заболяване. При тях се забелязват повече усложнения, тъй като при фрактура костите им не могат да зараснат правилно. Остеопорозата не причинява болка, но води до лесно счупване на костите, което може да причини много усложнения. Обикновено рисковите фактори за развитието на остеопороза, включват възраст и пол. Заболяването засяга по-често жените в напреднала възраст.

Фамилната анамнеза, също е рисков фактор за остеопороза. Хора, които са пушачи или страдат от хранителни разстройства като анорексия или булимия също могат да развият заболяването. Остеопорозата се диагностицира чрез ултразвук и компютърна томография. Тези тестове определят плътността на костите.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне в ранна възраст. Трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно количество витамин Д и калций, за да се запази здравината на костите. Една здравословна и балансирана диета ще се отрази много добре за превенция на остеопорозата. Консумацията на много плодове и зеленчуци ще осигури необходимите витамини и минерали, които спомагат за поддържането на костната система. Също много важен фактор е провеждане на редовни физически упражнения.

За да се запознаете по-обстойно със заболяването използвайте информацията от здравен портал “Фрамар”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *