Skip to content

Микрослушалка – каква е разликата?

Още от края на 80-те години в цял свят започват да се разпространяват какви ли не слухове, истории и т.н., свързани с микротехнологиите. Хората започват все по-силно да се интересуват от смаляването на техниката, с която боравят. Всички помним огромните мобифони и десет килограмовите лаптопи на 90-те години. От няколко години в България навлязоха джаджи, в които микрослушалка се ползва за преписване на изпит.

Тя представлява мини слушалка, която е голяма между 2 и 9 милиметра (в зависимост от модела) и обяснено накратко тя представлява говорител, който издава звук от музикален/гласов носител, директно в нашето ухо, като благодарение на миниатюрните си размери, тя остава незабелязана от околоните.

В наши дни на пазара има два типа микрослушалка – с цвят на кожата, съдържа в себе си: радиоприемник, усилвател, говорител, батерия, слот за батерия, антена (намотка); и магнитна микрослушалка, тя е неодимов магнит, и няма никакви елементи, които съдържа в себе си. Сами разбирате, че първата разлика между двете слушалки е, че в едната има няколко елемента, което увеличава възможността малката слушалка да се развали, много често говорителя се запушва, антената се прекъсва или слота за батерия се чупи, което прави слушалката неизползваема и за съжаление е невъзможно да бъде поправена, понеже е твърде микроскопична.

Следващата разлика, с която ще ви занимаем в нашето сравнение на микрослушалка, е цената – магнитното хендсфри като цяло е по-евтино от микрослушалка с цвят на кожата, първата струва между 65 и 95лв., а тази с телесен цвят струва между 140 и 400лв. Разликата в цените е огромна, още повече като знаем, че не може да се разчита на разлика в издръжливостта поради ред причини.

Интересното тук е, че микрослушалката в телесен цвят е толкова по-скъпа, а няма никакви особени предимства през магнитната микрослушалка. Тя е по-скъпа, а се разваля по-лесно, забелязва се в ухото, ако се вгледате, батерията й издържа само 1 час, звукът от нея се чува и извън ухото, докато магнитната е: по-малка, не се вижда в ухото, не издава реален звук, а трепти така че нашето ухо да го възпроизведе като звук, не се разваля, батериите на хендсфри за преписване с магнит издържат над 4 часа разговор.

Има още много критерии, по които да сравним микрослушалките на пазара у нас, много е хубаво човек да направи това сравнение преди да е инвестирал пари в хендсфри за преписване на изпит, защото не си заслужава да рискуваме толкова заради неинформираността си. Тайната комуникация и преписването не са нещо, с което човек може да си позволи компромис.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *