Skip to content

За какво да се интересуваме при закупуването на метална врата

На българския пазар в момента има десетки, да не кажа стотици фирми, които предлагат метални врати от всякакъв клас – от китайски „вестници” до наистина масивни и непробиваеми. По-долу ще изброя факторите, които според мен са важни при закупуването на врата за дома ни.

– Самата фирма – Важно е да набавите информация относно фирмата, от която сте решили да закупите вратата за Вашият дом. Да видите дали има мнения на техни клиенти за тях и продукцията им.
– Гаранция – Има ли гаранция за конструкцията – възможно е при некачествено закрепване да провисне вратата, може да се скъса някоя от пантите, също така има възможност и от корозия, разваляне на бравата. Утвърдилите се копмпании предлагат минимум 1 година гаранция на своите метални врати.
– Производство – Не е без значение къде са произведени вратите. Ако са китайски, голяма е вероятността да са тънкостенни т.е. да са един вид „меки и леки”, което говори за по-лесно взломяване.
– Модификации – Извършват ли модификации, след първоначалното монтиране на металните врати. Дали могат да сложат допълнителна брава, шпионка, резе или друго. Сериозните компании никога не биха отказали подобна услуга.
– Дебелина – дебелината на стоманените пластове на предлаганите от тях метални врати. Минимума според мен трябва да е поне 1.4 мм., защото под тази дебелина, ще падне драстично и взломоустойчивостта.
– Каса – Задължително е да монтират метална рамка или цяла метална каса, в повечето случаи ще имате право на избор. По този начин се осигурява цялостната издръжливост на вратата.
– Ключалки – Трябва да ви дадат избор с колко и какви ключалки желаете да бъде изработена входната ви врата. Повечето компании работят с определени марки брави, но не би трябвало да е проблем и Вие да си изберете различна, която да Ви бъде монтирана.
– Сертификати – Не всички метални врати има сертификати. Това не трябва да Ви притеснява. Единствено тъй наречените блиндирани врати трябва да имат Клас на който трябва да отговарят. Този клас отговаря на взломоустойчивостта. За различните класове се използват различни инстурменти, с които се правят проби за проникване. Разликата между блиндираните врати и другите метални врати е единствено в тези сертификати. Това в никакъв случай не означава, че металните врати са по-несигурни от блиндираните.
– Доставка и монтаж – От значение е и какъв е периода от поръчването на метална врата, до доставката и монтажа й. Обикновено този период не трябва да надвишава една седмица, а монтажа не трябва да е повече от 1 час. Изключение са случаите, в които трябва да се монтира цяла метална каса. Тогава може да отнеме малко повече време.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *