Skip to content

Местни SEO услуги: Пълен преглед

Всеки е използвал Google Maps, за да намери бизнес наблизо. Всъщност GoGulf установи, че 46 процента от всички търсения в Google търсят информация за местен бизнес.

Тъй като 72 процента от потребителите, извършили локално търсене, са посетили магазин в радиус от пет километра, стратегията за оптимизиране за локално търсене е наложителна за всеки бизнес, който физически продава продукти или предоставя услуга.

Какво е локално SEO? Питаме днес – design4works.com

Локалното SEO е маркетингова стратегия, която включва оптимизиране на онлайн присъствието на компанията за привличане на повече бизнес от местни клиенти. Както  BrightLocal  казва, локалното SEO „помага на бизнеса да популяризира своите продукти и услуги на местни клиенти в точното време, когато ги търсят онлайн.“

Значителен брой онлайн търсения са за местни стоки или услуги и фирми от всякакъв размер трябва да се харесат на тези търсещи в реално време.

Как работи локалното SEO?

Локалното SEO използва няколко тактики и инструменти, за да представи бизнес пред клиенти в тяхната общност, търсещи продукти, услуги или отговори в търсачки като Google.

Google също има функция, известна като Страници с резултати от локално търсене (SERP). Този блок от местни бизнес обяви се появява заедно с карта в резултатите от органичното търсене за заявки с местен компонент. Основната разлика между тези резултати и стандартните органични класации е използването на Google My Business, показващо задължителни подробности за компанията като адрес, телефонен номер и уебсайт.

За да види местните SERPs в действие, потребителят може да потърси „Кафенета близо до мен“ в Google и за това търсене ще се появи пакет от три или локален пакет от обяви. Тъй като тези списъци се появяват преди резултатите от органичното търсене, те се считат за „нулев ранг“ – желано място в класирането.

Една силна местна SEO стратегия ще работи и за класиране на компания за органично класиране. Например, търсенето на „кафенета в София“ ще доведе до местно положение или три пакета с ранг нула, но след него ще има изобилие от органични резултати, свързани с фразата. Тъй като тази заявка има местен характер, кафенетата искат техните уебсайтове да се показват в Google Maps, както и в органичните резултати за най-голяма експозиция и вероятност да бъдат кликнати от потребител.

Компоненти на успешна локална SEO стратегия

Подобно на обикновена SEO стратегия, локалното SEO разчита на няколко тактики за успешно класиране на бизнеса в търсачките.

Списъци на картата

Google Maps, Apple Maps и други списъци с карти са може би сред най-важните области за локално SEO. Клиентите използват списъци с карти, за да намерят нови ресторанти, да планират ваканции, да получат указания до лекарския кабинет и много други. Като такъв, това е доходоносен инструмент за бизнеса да получи внимание от местни клиенти, търсещи в реално време.

В Google Карти тези обяви се генерират от  профили в Google My Business. Тези обяви съдържат богата информация за даден бизнес, включително:

 • Работно време
 • Изображения
 • Услуги
 • Въпроси и отговори
 • Отзиви от клиенти
 • Информация за връзка
 • Уебсайт
 • Упътвания на картата

Списъците в Google My Business също са пример за „цитиране“, друг критичен елемент от местната SEO стратегия.

Цитати

Точно както Google My Business захранва резултатите от Google Map, други обяви в Интернет предоставят на местните търсещи информация за фирми в тяхната общност. В местното SEO тези уебсайтове и профили са известни като цитати.

Местната SEO стратегия изисква успешно заявяване и оптимизиране на профила на компанията в уебсайтове в Интернет. Всеки профил в списъка трябва да съдържа ключова информация за компанията:

 • Име
 • Телефонен номер
 • Адрес
 • Уебсайт

Тези четири елемента са минималният минимум за местен SEO цитат. За да оптимизират напълно даден профил, компаниите могат да добавят изображения, клиентски отзиви и подробности за продукти и услуги. С  93 процента от потребителите, които казват, че се разочароват от неправилна информация в онлайн директории, за компаниите е жизненоважно да заявят правилно своите обяви.

Няколко от най-добрите уебсайтове за онлайн обяви включват:

 • Yelp
 • Facebook
 • Yahoo
 • Apple Maps
 • TripAdvisor
 • FourSquare
 • MapQuest
 • LinkedIn
 • Bing

Съдържание на местен уебсайт

Освен името на фирмата, адресът и телефонният номер да са показани на видно място на началната страница, компанията трябва също да има локализирано съдържание на уебсайта си. Това може да бъде под формата на страници за местни услуги, съдържание на блог, свързано със събития в общността, специални страници за всяко бизнес местоположение и друго творческо съдържание с местен характер.

Създаването на локализирано съдържание на уебсайта показва на търсачките, че бизнесът е подходящ за заявката на търсещия чрез използването на конкретни ключови думи и фрази.

Метаданни и URL адреси

Местната SEO стратегия също включва редактиране на метаданните на уебсайт за локални ключови думи. От заглавни тагове до мета описания, метаданните на уебсайта и специфичните URL адреси могат да бъдат актуализирани, за да включват подходящи местни фрази.

Изграждане на връзки

Както при всеки план за SEO оптимизация, вътрешните и външните връзки помагат на търсачките да разберат архитектурата на даден уебсайт и неговия авторитет в Интернет.

За локалната SEO оптимизация вътрешните връзки демонстрират връзката между темите, а външните връзки (известни също като входящи връзки) доказват авторитет в местна област. Местната SEO стратегия ще оптимизира вътрешната структура на уебсайта, като същевременно търси възможности за външни връзки, като например:

 • Гост блогове
 • Новинарски статии
 • Публикации в социалните медии
 • Видеоклипове
 • Партньорства
 • Хостване на събития

Адаптивен дизайн на уебсайт

Като се има предвид, че по-голямата част от местните търсения се извършват на телефон или таблет, търсачките дават приоритет на фирми с уеб сайтове, отговарящи на мобилни устройства. Адаптивният дизайн на уебсайт използва код за автоматично коригиране на съдържанието на уебсайта, за да пасне в размерите на всяко устройство, без да се жертва функционалността.

В края на краищата от 2019 г. индексът на Google за мобилни  устройства обхожда мобилната версия на уебсайт, за да определи класирането в местно и органично търсене.

Колко струва един локален SEO пакет?

Местният SEO маркетинг не е еднократна инвестиция. Тази форма на онлайн маркетинг изисква постоянни усилия за поддържане на местни класации и генериране на трафик към уебсайта. В резултат на това повечето местни SEO компании ще таксуват такса за включване плюс месечна сума.

В зависимост от репутацията на агенцията и обхвата на необходимата SEO работа, таксите за въвеждане могат да варират от  100 лв. до повече от 500 лв. Местните SEO компании предлагат няколко нива на пакети, вариращи от приблизително  250 лв. до повече от 1000 лв. на месец .

Цената на всеки пакет се определя от предоставяните услуги, както и от броя на бизнес местоположенията, които SEO агенцията трябва да работи, за да класира.

Местните SEO пакети обикновено включват услуги като изброените тук.

Претенции за онлайн цитиране и оптимизиране

Всеки месец SEO агенцията ще намира и иска нови обяви, като същевременно оптимизира съществуващите цитати. Компанията трябва да предостави отчет за всички заявени обяви за месеца и състоянието на текущите цитирания.

Някои местни SEO пакети може да ограничат броя на заявените цитати всеки месец.

Създаване на местно съдържание

От ново копие на местен уебсайт до статии в общността, местните SEO пакети често включват услуги за създаване на съдържание в своите месечни пакети. Тези части от съдържание са създадени, за да подпомогнат класирането на уебсайта на местно ниво и да привлекат подходящ, квалифициран трафик към уебсайта.

Управление на онлайн прегледи

Отзивите на онлайн клиенти са ключови за местната SEO оптимизация. Тези рецензии помагат на местните търсещи да формират представа за даден бизнес, преди да го посетят. Местните SEO агенции съветват бизнеса как да получат повече отзиви и да управляват съществуващите за най-добра онлайн репутация.

Изследване на ключови думи

Проучването на ключови думи е важен процес, който ръководи цялата местна SEO стратегия, от изграждането на връзки до създаването на съдържание. SEO агенциите ще идентифицират местни ключови думи, към които да се насочат чрез задълбочени проучвания и анализи.

Като част от местен SEO пакет, бизнесът ще получава отчет за това къде се класира неговият бизнес и конкуренцията на местно ниво във връзка с тези ключови думи всеки месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *