Skip to content

Кой е Алексей Петров

Алексей Петров се е появил на бял свят през 23 април 1962 г. Започва кариерата си в силовото министерство на 14 годишна възраст в Средното сержантско училище в град Пазарджик.

Дълги години Алексей Петров работи в Националната служба “Сигурност” (НСС). Алексей Петров напуска частта на баретите в началото на 90-те години на миналия век. След това той е един от учредителите на Съюза на бившите барети.

До 2000 г. е член на борда на застрахователна компания “Аполо и Болкан”, а също така и на застрахователна компания “Спартак” и “Средец М”, а по-късно и ЗД “Левски Спартак”. Бил е треньор на българския национален отбор по карате като  около този спорт се запознава с Бойко Борисов.

Алексей е член на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива. Развива и академична  кариера по проблемите на сигурността, бил е преподавател в УНСС.

Алексей Петров фигурира в бордове на Булпетролиум, Лев интеркорпорация, Квон България, Спартак-холдинг. Когато Петко Сертов ръководеше ДАНС Алексей Петров бе специален съветник.

На 31 август 2009 година Алексей напусна редиците ДАНС. На въпроса с какво ще се запомни последният му работен ден Петров отговори: “Ще запомня последния ми ден на мълчаливо несъгласие с основни тези и решения на премиера и неговия кабинет, вече ще се чувствам освободен от взаимното неудобство с премиера да сме в отношения на работник и работодател”.

На 10 февруари 2010 година Алексей Петров е арестуван по времето на спец акция “Октопод”.  Според Министерство на Вътрешните Работи и прокуратурата групировката, на която е член и Алексей Петров, се занимавала с проституция, рекет, изнудвания, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на “Кремиковци” АД в ущърб на родната икономика, пране на пари, търговия с влияние, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.

Атентата срещу Алексей Петров

На 15 август 2002 г. срещу Алексей бе извършен неуспешен опит за убийство на басейна “Спартак” . На излизане от офиса си в  комплекс “Спартак” Петров е прострелян в крака и гърдите. По това време действащ главен секретар на МВР е сегашният министър-председател Бойко Борисов, който не криеше приятелството си с Петров. Според различни публикации от онова време, Петров е  гласен за шеф на вече несъществуващата служба за Борба с организираната престъпност (БОП). Стрелбата срещу него обаче е осуетила тези намерения. Постепенно народа разбра, че този атентат е втори срещу него след подобен от 1999 г., който обаче  се смята за случайност и ненасочен към него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *