Skip to content

Камъни в бъбреците – причини

Бъбреците са филтрите на вашето тяло. Техните нефрони отделят непотребните вещества от кръвта и произвеждат урина, а бъбреците от своя страна изхвърлят урината от тялото през отделителната система. Камъните в бъбреците нарушават тази работа и водят до редица усложнения.

Когато бъбречните камъни са много малки, колкото песъчинка, те обикновено остават незабелязани. Организмът ги изхвърля с урината без никакъв проблем. Камъните в бъбреците са кристални образувания и увеличават размера си когато в урината се съдържа повече калций или пикочна киселина. Ако камъкът е по-голям и заседне в уретрата, това би могло да причини още куп проблеми. Увреждането на уретрата причинява инфекция.

Причини за камъни в бъбреците

Има няколко основни причини за образуването на камъни в бъбреците. Рисковият фактор може да се предава по генетичен път, като може да се наследи нарушеното усвояване на минералите и калция в тялото или на някои химикали.

Такъв химикал например са цистинът (вид аминокиселина), оксалатите (форма на солта) и пикочната киселина. Тези вещества могат да се наслояват и когато се кристализират е много вероятно да образуват камъни в бъбреците.

Ако живеете на място с много сух климат, най-вероятно често се дехидратирате. Когато тялото има нужда от вода, то отделя по-малко течности и така урината става по-концентрирана. Тогава минералите и химикалите се наслояват много по-лесно и това значително увеличава риска от камъни в бъбреците.

Ако вече страдате от камъни в бъбреците, необходимо е да промените диетата си. Ако камъните са калциеви или от пикочна киселина, тогава е най-добре да избягвате храни богати на тези вещества.

Някои лекарства против киселини или диуретичните хапчета съдържат много калций и също могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците.

Допълнително, ако имате само един бъбрек, шансовете ви да заболеете от камъни в бъбреците се увеличават многократно, защото бъбрекът трябва да поеме работата и на липсващия.

Прочетете още за видове камъни в бъбреците

Кои билки можем да използваме за лечение на камъни в бъбреците? Още

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *