Skip to content

Какво причинява главоболието и високото кръвно?

Лекото главоболие, поради настинка, стрес и напрежение е нещо съвсем естествено. Когато обаче това усещане започне да става често явление, вие се нуждаете от незабавна медицинска помощ. Високото кръвно налягане има много странични ефекти в организма, като един от тях е главоболието. Високото кръвно налягане е състояние, при което са измерени стойности от 140/90 mmHg. Тези, които често изпитват главоболие с високо кръвно налягане, може би страдат от сериозни заболявания, които могат да бъдат свързани с много фактори, като хипертония, мозъчни нарушения и др.

Нездравословен начин на живот

Вашият начин на живот е до голяма степен отговорен за влошеното ви здраве. Една диета, богата на въглехидрати и глюкоза е в ущърб на състоянието на сърцето. Консумацията на такива храни, повишава нивото на холестерол, който причинява артериално запушване, като по този начин ще предизвика внезапен скок в нивото на кръвното налягане. Понякога симптомите на високо кръвно налягане остават неразкрити. Състоянието допълнително се усложнява, когато начина на живот е свързан с липса на физически упражнения и хранителен режим богат на калории. Пушенето и алкохолът имат вредни ефекти върху здравето на сърцето и предизвикват главоболие.

Хипертония

Хипертонията е най-честата причина за високо кръвно налягане и главоболие. Това състояние обикновено се наблюдава при стресови ситуации, безсъние, употреба на алкохол, цигари и др.

Злокачествената хипертония също може да предизвика сърдечен пристъп или внезапен инсулт. При такива случаи главоболието е само симптом. Други симптоми за високо кръвно налягане са болка в гърдите, сърцебиене, изпотяване, замайване и нервност.

Пулсиращо главоболие

За разлика от нормалното главоболие, главоболието поради високо кръвно налягане причинява мъчителна болка в главата. В задната част на главата в областта на тила се усеща туптене и силна болка. Хипертонията е основният причинител за този вид главоболие.

Здравословни неразположения

Хора, които страдат от диабет, затлъстяване и наднормено тегло, са по-уязвими към получаване на главоболие в резултат на високо кръвно налягане. Хронични бъбречни заболявания, ендокринни заболявания и автоимунни заболявания също са отговорни за това състояние. Появата на високо кръвно налягане и главоболие е също последица от атеросклероза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *