Skip to content

Какво представлява кървящата язва

Кървящата язва е едно от най-болезнените заболявания, които се нуждаят от незабавно лечение. Обикновено този вид язва остава незабелязана, докато не премине към по-тежка форма. Ето защо е необходимо хората да бъдат информирани за характерните симптоми, които съпровождат това заболяване. Медицински екип от “Фрамар” е публикувал информация за заболяването в здравния портал, за да бъде максимално достъпна и полезна на хората в борбата с този здравословен проблем.

Язва на храносмилателната система

Пептичната язва в горната част на храносмилателния тракт е нарушаване на повърхността на лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода, което може да причини вътрешен кръвоизлив. Факта, че крвоизлива е вътрешен, прави трудно да се определи вида на заболяването и то остава недиагностицирано за по-дълго време. Според засегнатия участък язвата може да бъде на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника. Когато храносмилателните сокове в стомаха са в контакт с нея, това влошава състоянието.

Симптоми на кървяща язва

Въпреки, че само чрез ендоскопия може да се постави правилна диагноза, едни от най-лесно забележимите симптоми при кървяща язва са следните: от лека до силна коремна болка, парене в областта на стомаха, киселини в стомаха, чест и остър пристъп на глад след хранене, замаяност при бързо изправяне, необяснима умора, слабост, анемия, недостиг на въздух, кръв в изпражненията, трудно преглъщане, отслабване и др.

Причини за възникване на кървяща язва

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника са причинени от бактерия наречена Хеликобактер пилори. Освен това, често свръх доза от нестероидни противовъзпалителни средства като аспирин, могат да причинят появата на язва. Повишената консумация на алкохол и цигари също увеличава риска от развитието на язва в стомаха. В по-редки случаи, заболяване наречено синдром на Zollinger-Ellison, което причинява образуването на тумори в панкреаса и води до образуването на пептична язва.

Методи за лечение на кървяща язва

Кървящите язви са напълно лечими. В зависимост от тежестта на язвата, комбинирана доза антибиотици като амоксициклин, тетрациклин или кларитромицин ще се предписва за две седмици, за да премахне бактериалната инфекция. Това може да бъде придружено с пептобисмол, за да подкрепи антибактериалната атака. В случай, че язвата е причинена от предозиране на нестероидни противовъзпалителни средства ще се използват и антибиотични лекарства за лечение. Хирургическа намеса е необходима, ако язвата е причинена от нарушаване на стомашно-чревна тъкан. В повечето случаи, приложение на антибиотици, заедно с инхибитори на помпени протеини могат да излекуват напълно заболяването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *