Skip to content

Как да запазим блясъка на златните бижута?

Злато

Златното бижу има своето очарование и блясък, но само когато е ново. Ако вашето злато е със сложна украса от гравюри и фини детайли то може да отразява светлината и да привлича вниманието на околните подобно на диамантите. Въпреки, че златото е благороден метал и не потъмнява като среброто все пак то може да бъде наранено. Това се определя от относителната му мекота, което прави така, че лесно да се огъва и надрасква. Голяма част то ползваните в ежедневието химикали също могат да наранят фината орнаментика. За да предпазите блясъка на златното си бижу за моментите, в които той наистина ще ви трябва има няколко лесни съвета:


1. Не носете златните бижута при използването на битова химия за почистване, както и при почистване на автомобила. Всички препарати на хлорна основа използвани за почистване в кухнята бавно и сигурно ще разградят вашето златно бижу. Малко вероятно е да го разградят напълно, но е напълно достатъчно да разградят външната полирана повърхност, за да загуби то блясъка си. Това не се дължи на факта, че златото реагира с химикалите, а на това, че обикновено в едно златно бижу освен злато има и други метали, които не са така устойчиви като него. Колкото по-нисък е каратът на дадено бижу толкова по-податливо на то на химическо въздействие. При разглеждане под микроскоп по повърхността на перфектно полираното ви златно бижу могат да се видят множество пори. Именно в тях попадат химичните агенти и освен загуба на блясък те могат да разрушават златото и в дълбочина. Особено податливи на химикалите са бижутата с камъни, при които химическата реакция разхлабва леглата и свързващите елементи и могат да доведат до изпадането им.


2. Най-често срещаните повреди по златните бижута обаче са надраскванията. Колкото и странно да звучи най-често това се случва при прибирането им в кутията за бижута. Има неписано правило, че бижутата се съхраняват в кутията като всяко е завито в отделна опаковка, за да се избегне контакт с другите бижута. Камъните върху бижутата винаги са по-твърди от златото и за това всеки контакт между тях водидо надраскване на метала. Не напразно бижутата на значителна стойност се съхраняват в отделни опаковки, това се прави не само като засилване ефекта на подаръка, но и от чисто практични съображения – да се предпази бижуто.

3. Колкото и внимателно да се отнасяте към бижутата си обаче те могат да бъдат наранени. Обикновено повредите като загуба на блясък и надраскване не могат да бъдат отстранени в домашни условия и се изисква посещение при бижутер. Освен полиране на драскотините поискайте да се проверят и закопчалките и елементите скрепващи отделните части на златното бижу, които са подложени на износване, още повече, че те обикновено са доста тънки. Ако не правите периодично проверки на тези части е напълно възможно бижуто от злато, което за да си позволите сте положили доста труд, да бъде загубено. Така че моят съвет е не чакайте това да се случи, а се замислете за навременно откриване на проблемите и тяхното отстраняване.

Спазвайки тези съвети вие дълго ще се радвате на блясъка на вашите златни бижута и те ще могат успешно да изпълняват функцията си като аксесоар и показател за социален статус.

Лазар Белев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *