Skip to content

Как да предпазите почвата си от преторяване

Всеки градинар знае, че за растенията торовете са толкова важни, колкото и водата. Те доставят необходимите хранителни добавки, които са важни за здравословния растеж и оцеляването на растенията. Освен това употребата на торове предпазва посевите и от болести и плевели, които намалят добивите от съответната култура. Трябва обаче да знаете, че прекалената употреба на торове може да има много силно изразени негативни последици и да причини повече вреди отколкото ползи за добивите ви. В много случаи това води до загиване на растенията. Те просто изгарят, пожълтяват и не дават никакъв добив. Особено внимателни трябва да сте, когато използвате течни торове, като например АминоКвилант или Тера-Сорб. Винаги използвайте правилната дозировка, като се ръководите от обясненията на етикета на продукта.   В настоящата статия ще ви дадем няколко ценни съвета как да избегнете преторяването и неговите нежелани последици:

Подбирайте правилните торове за конкретната ситуация – консултирайте се с агроном от какъв точно вид наторяване имат нужда растенията, които обработвате. Може да имате нужда само от 2-3 хранителни вещества. В такива случаи избягвайте да купувате продукти съдържащи пълния микс от хранителни добавки.

Точното време за прилагане на торовете – това е едно от най-важните неща с които трябва да сте запознат преди да пристъпите към действие. Ако полезните хранителни вещества не се прилагат в подходящия за това момент е почти сигурно, че последствията ще са отрицателни и е по вероятно да навредим на реколтата, отколкото да и помогнем.

Качествено проучване на почвата – това е необходимо за да установите от какви точно хранителни вещества изпитва недостиг вашата почва. Знаейки това вие ще приложите най-подходящите торове и ще минимизирате рисковете от преторяване. Ако например в почвата ви липсват дадени хранителни вещества, но вие не сте запознат с това и използвате торове, които също не съдържат тези вещества може допълнително да усложните ситуацията.

Начини на приложение – винаги следете и спазвайте точните дози указани върху етикетите на продуктите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *