Skip to content

Кайзен

Японските бизнесмени имат специална дума, с която означават непрестанното подобрение: кайзен. Основната идея на кайзен е, че всяко нещо може да бъде подобрено – никоя бизнес система не достига пълно съвършенство. Концепцията може да бъде приложена за всички нива. От подобрението на имиджа на вашата компания до подобрението на модела телефон на бюрото ви, процесът на непрекъснато подобрение ще направи живота ви по-лесен и може значително да увеличи печалбите ви. Прилагайки принципа кайзен, японците пренебрегват старата поговорка: „Ако работи – не го сменяй.“ Вместо това тяхно верую е по-скоро обратното: „Дори и да не е счупено – поправи го!“

Дръжте очите и ушите си отворени Независимо дали трябва да отговорите на вътрешните потребности на собствения си бизнес или на очакванията на клиентите, промяната винаги е наложителна. С големи или малки промени – бизнесът ви винаги може да бъде по-добър. По време на многобройните си пътешествания из Африка Ливингстън отбелязал, че малки наглед промени в температурата предшестват големи промени във времето. Това дребно откритие му позволило да направи някои сериозни корекции в плановете си.

По време на дъждовния период той успявал да планира дните, в които няма да може да извършва преходи. В дни, когато температурата не се покачвала, инструктирал екипа си да копае дълбоки ями, които обикновено се пълнели с вода за 48 часа. По този начин успявал да попълни и водните запаси, без експедицията му да страда от безводие. Така в периодите на суша Ливингстън спасил екипа си от сигурна смърт, като наблюдавал времето, анализирал ситуацията и отговарял адекватно на тези промени.

Пословични са предпазните мерки, които капитан Джеймс Кук вземал, когато трябвало да преведе кораба си през Големия бариерен риф в Австралия. Моряците му забелязали, че точно под разлива на вълните се вижда много опасен коралов риф. В тази отчаяна ситуация трябвало да се мисли наистина бързо. Кук реагирал, като разположил няколко малки лодки около кораба. Те действали като „антени“ и долавяли плитчините на рифа, като давали информация за местоположението му и дълбочината, на която се намира. Като непрекъснато анализирал информацията, които тези лодки „изпращали“, Кук маневрирал кораба си през коварния риф и смъртоносните разбиващи се на плитко вълни. Използвал своето НАО тогава, когато имал най-голяма нужда от него, и експедицията му имала огромен успех.

Докато пилотирате кораба си в несигурни води или преминавате по труден терен, дръжте очите си на четири. Стойте нащрек – гледайте и слушайте знаците за промяна. Успехът на вашия бизнес зависи от постоянно изостреното ви внимание и непрекъснатия стремеж към усъвършенстване. Като предприемач, вие сте капитан на кораб, който пори Вълните срещу течението. Използвайте НАО, за да поддържате добра скорост и да продължите пътя си към съкровището.

Четете и други интересни статии в директорията за статии russianwomenblog.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *