Skip to content

Дървена сглобяема или монолитна къща

Много хора напоследък си задават въпроса кое е за предпочитане – дървената или тухлена къща и в тази статия ше се опитам да оборя остарялото разбиране, че монолитното строителство е за предпочитане понеже „тухлените постройки са по- здрави”.

Малко хора знаят, че за строителството на сглобяеми къщи се използват изключително здрави материали и че строителните материали се усъвършенстват постоянно във времето. Хората си представят, че сглобяемите къщи са по- скоро бунгала или бараки и са постройки за временно и сезонно ползване. Ако се поинтересуваме по темата ще открием, че при западните общества строителството на дървени къщи е развито много и че там разбиранията за сглобяемите постройки коренно се различават от тези в България. Истината е, че там се строят такива открай време и хората вече са се убедили в тяхната здравина, качество и благонадеждност. Дървените сглобяеми къщи не само, че не отстъпват по нищо от монолитните, но и имат някои предисмтва:

Тяхното основно предимство е високата им енергийна ефективост, което ще рече че ще спестите значителни средства за тяхното отопление и охлаждане. Наред с това много важно е да бъде споменато като предимство и бързите срокове на изграждане, което е обусловено от това, че при тях няма мокро строителство. Материалите, които се използват за тяхнто изграждане са освен качествени, и екологичо чисти, откъдето идва и тяхното популяро название „еко къщи”.

Сглобяемите къщи се характеризират и със своята по- леката конструкция, която се оказва по- устойчива на земетръс и други природни бедствие.

Всички знаем, че дървото е естествен материал с много качества, а когато бъде обработено според добрите практики то става добра основа за една здрава и надеждна конструкция.

Не на последо място трябва да споменем и факта, че на външен вид една сглобяема къща по нищо не може да се различи от една монолитна, което говори за нейния добър естетичен вид.

И най- накрая ще изтъкнем и най- значимото предимство на сглобяемите къщи в основата на финансова криза, а именно по- ниската цена, която не е за сметка на качеството.

За сглобяемите къщи можем още дълго да говорим, но силно се надявам, че сте успели да добиете една реална представа и да си отговорите на въпроса: „Дървена сглобяема или монолитна къща?

Успех в избора!

www.къщи-сглобяеми.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *