Skip to content

Бойко Дражев разкрива тайните на успеха си

Бойко Дражев е собственик и управител на най-голямата на най-голямата компания за Спа Дизайн в България. Само за броени години бизнесът му просперира и от малка фирма с десетина души персонал, се превръща в утвърдена и търсена компания, на която се доверяват много от хотелиерите у нас, а и не само. Днес в Спа Дизайн България работят стотици специалисти, сред които електроинженери, ВиК, интериорни дизайнери и много други. Компанията разполага с шоурумове, сладове и магазини. Наскоро Бойко Дражев реши да инвестира в откриването на шоурум и представителство и в Македония.

Решихме да вземем интервю от г-н Дражев и да го попитаме какви са тайните на успеха му.

Г-н Дражев, как започнахте вашия бизнес и коя е основната причина той да има такъв феноменален успех?

Бойко Дражев: Започнах с няколко души. Бях събрал известна сума пари от работа в чужбина, имах в главата си идея, както и смелостта да заложа всичко, за да я осъществя. Първият ни клиент беше малък хотел в Бургас. Отне ми страшно много усилия да организирам всичко точно този първи път. Тогава всъщност поставяхме основите на работата си, изграждахме екип, връзки с доставчици в Европа и Азия. Беше огромно предизвикателство. Основната причина за успеха на Спа Дизайн България и моя личен, е идеята, която ми дойде, както и това, че имах вече знанията и уменията да я реализирам, от работа по подобни проекти в чужбина. Видях, че хотелите се нуждаят от подобен род услуга, аз бях клиент и виждах на какво ниво са СПА и Уелнес услугите, доколкото ги имаше тогава изобщо. Другата причина са професионалистите, до които се бях добрал точно тогава по някаква случайност. Ако трябваше да разчитам само на себе си, а другите само да обучавам тогава, нямаше да постигна нищо. Хората бяха, а и още са, мотивирани за работа. Те обичат работата си, тя е малко по-интересна и разчупена от това, по което обикновено би работил един ВиК специалист, електроинженер или дизайнер на интериор.

Какво бихте посъветвали хората, които искат да започнат свой собствен бизнес?

Бойко Дражев: Да уцелят времето. Да уловят мига. Да бъдат смели, упорити, непоколебими. Ако аз се бях забавил дори с месец с решението си да започна, може би щях да се откажа, а дори и да бях почнал, този ентусиазъм който имах тогава малко щеше да е отминал и щях да обръщам повече внимание на рисковете, които поемам. Рисковете всъщност бяха огромни. Но аз вярвах в себе си, в знанията, уменията и екипа, който щях да събера и сплотя. Нищо не можеше да ме спре, нищо не може да спре и вас, ако наистина искате да постигнете нещо.

И накрая, какво можем да очакваме от вас и СПА Дизайн България в бъдеще?

Само хубави неща, разбира се. Ако мога да съм нескромен – шедьоври на изкуството. Това правим всеки ден ние и го правим така, че като влезе клиентът когато е готово, да ахва. Ако няма ахване, значи това, което сме направили е посредствено. В момента работим по един доста мащабен балнеоложки център, когато е готов ще се чуе, а няма начин да не се покаже и по телевизията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *