Skip to content

Банери

Какво представляват банерите?

Банерите са рекламните билборди в Интернет. Чрез тях най-общо казано – едни сайтове рекламират други сайтове. Има различни по форма и вид банери. Най-общо те се делят на статични и анимирани, а техните размери могат да бъдат най-различни. Разбира се, има изградени стандарти, които по принцип се спазват от сериозните клиенти и рекламодатели. Едни от най-разпространените стандарти са:

 

  • Банер с размери 468x60px – това е правоъгълен банер, който е добре да се сложи в горната част на сайта.
  • Банер с размери 728x90px – това е по-голям правоъгълен банер, който набира по-голяма популярност от предходния, поради факта, че в Интернет се създават сайтове с по-големи размери.
  • Банер с размери 300x250px – това е почти квадратен банер, който е доста добър и дава добри резултати. Удобен е за разположение в sidebar на сайта.

 

Има и други стандартни размери на банери, които не подлежат на разглеждане в тази статия. Горепосочените стандартни размери са едни от най-разпространените.

Има вероятност обаче, банерът да бъде изработен с нестандартен размер. Тоест, това, че има изградени стандарти не значи, че те трябва да се спазват. Хубаво е да се спазват, но не е задължително.

В зависимост от това в какъв сайт ще се поставят се определят и характерните изискваният относно размерът на банера и вида му.

Вече разгледахме някой от стандартните размери на банерите и сега ще се спрем върху техните видове. Основно банерите биват два вида:

 

  • Статични банери
  • Анимирани банери

 

Статичните банери не са нищо повече от обикновена картинка във формат JPG или PNG. В тази картинка най-често бива изразено дейността на фирмата, лого, телефони, адрес на сайт и пр.

Почти на всички маркетинг специалисти е ясно, че този вид банери не водят до голям процент CTR. Тоест не привличат достатъчно посетителите на сайта дотолкова, че да кликнат върху него. Това поражда идеята да се създадат анимирани банери с проста, но ефективна анимация, която да заинтригува повече посетителите и CTR на банера да се увеличи.

От своя страна анимираните банери също се делят на две групи:

 

  • GIF банери
  • Flash банери

 

GIF банерът е доста остарял и тромав формат. Изработените банери с този формат стават доста големи по обем, защото GIF форматът сам по себе си е растерно изображение, което е доста голямо. Все повече сайтове започват да избягват този вид банери и се ориентират към:

Flash банери. Те представляват сравнително нова технология. Изработват се във формат SWF, най-често на софтуерният продукт Adobe Flash. Разбира се има и други алтернативи на Adobe, някой от тях са безплатни, други са платени.

Flash банерите могат да съдържат както векторна графика, така и растерна. Добрите дизайнери много успешно комбинират двата типа графики, като крайният резултат е банер, който има свежа анимация и малък размер.

Факт е, че всяко око вижда по различен начин. Точно за това преди да се изработи един банер трябва много добре да се наблегне на “сюжета” на банера.

Съществуват много добри агенции и студия, които се занимават точно с това – дизайн и изработка на банери. Едни от най-добрите студия за изработка на банери в България са Viper webstudio. Те се отличават с безброй проекти и клиенти. Работят изключително бързо и предлагат едни от най-добрите цени за направа на всякакъв вид банери.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *