Skip to content

Акне – Всичко за акнето

Акнето е едно от най-сериозните кожни заболявания, достигащо своя пик през пубертета от развитието на човек. Понякога отнема години за пълното му отстраняваване, а в други случай дори остава за цял живот. Засяга както млади, така и по-възрастни хора. Много и различни фактори могат да доведат до акне, в това число неправилно водената диета,лоша хигиена или хормонален дисбаланс.на организма.

 

При лекуването на акне трябва да се вземат в предвид много фактори, защото лесно може да се стигне до обратен ефект, тоест състоянието да бъде влошено в следствие на лошо третиране. Като цяло кожното заболяване е сериозен проблем на който трябва да му се обръща специално внимание. Ако бъде оставено на заден план има вероятност да останат белези за цял живот.

 

Третирането с пилинг терапия е често срещано средство за борба с акнето. Самата процедура се състои в излющване на кожния слой на лицет.Пилингът се използва за отстраняване на различни несъвършенства по лицето, като дълбоки пори, пъпки, бръчки,стрии и белези.Съществуват 3 основни вида пилинги, съответно механичен,киселинен и лазерен от които последният изброен е най-агресивния при лечението на акне. Механичният пилинг представлява почистваща процедура, при която повърхностно се отстраняват несъвършенствата по кожата. Киселинният пилинг е съвкупност от различни препарати и киселини, които се използват при по-тежките случай на акне,където се налага по-дълбоко почистване на кожата. Най-дълбок, но и най-рисков е лазерният пилинг.

 

Цялостното лечение на акнето трябва да включва комбинация от няколко вида терапия, в това число и поемане на медикаменти през устата. Към това се включва и билковите продукти и по-леките процедури, освен пилинги, които могат да се направят на кожата. Акнето може да се прояви както в младежките години,така и през 40-те или 50-те години от живота на човек. При възрастните хора най-чест причинител не са хормоналните нарушения, а по-скоро начина на животи замърсяването на кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *