Skip to content

8 стъпки за по-добро видеозаснемане

Заснемането на страхотни домашни клипове изисква практика и ние ви предлагаме няколко трика, с които може да стартирате. Те могат да ви помогнат да се възползвате от максималния потенциал на видеокамерата, без да прибавяте още скъпи аксесоари и екстри. Вие ще записвате по-добри видеоклипове, на които да се наслаждавате заедно със семейството си години наред. Нашите трикове за видеозаснемане спадат към две основни групи – техническа подготовка за видеозаснемане и общи съвети за подобряване на заснетия материал. Да започнем с това как се записват любителски филми:

1. Използвайте внимателно опцията приближаване

Честата употреба на бутона за приближаване и отдалечаване от обекта е често срещан проблем и в следствие на това видеозаписът изглежда аматьорски или дори по-лошо, би могъл да накара хората да им се завие свят. Ако искате да приближите и отдалечите обекта – сторете го бавно и плавно и не отдалечавайте отново прекалено скоро. Освен това, можете да избягвате употребата на дигиталния „zoom” – единственото, което ще направи, като цяло, е да заснеме отблизо няколко танцуващи пиксела. Докато оптичният „zoom” няма да ви приближи толкова до вашия обект, то с него ще получите по-добро качество на заснетото видео.

2. Поставете в удобна рамка своите кадри

Рамкирайте своя обект и не се притеснявайте да го позиционирате него или нея леко извън центъра. Например, когато заснемате деца край басейна, визуално е по-интригуващо децата да бъдат уловени докато говорят, веселят се или се гмуркат, изместени леко в ляво или дясноот центъра. Позиционирането на вашия обект в единия край на рамката ви дава вазмойност да уловите повече от обстановката и атмосферата в своя запис.

3. Не прекалявайте със заснемането на мащабни обекти

Можете да използвате кадрите с широк обхват, за да определите местоположението, след което бъдете по-конкретни. Фокусирането върху дребните детайли, като например червените фенери, висящи по улиците на Китайския квартал или осветена от слънцето лодка на тропическия бряг, може да отрази атмосферата по-добре от широкоформатните кадри на оживените улици или дългите ивици плаж.

4. Записвайте от няколко различни позиции

Записването от едно единствено позиция, може да бъде досадно за гледане в последствие. Откъси, заснети от разнообразен ъгъл и местоположение, дават като резултат много по-интересна комбинация от кадри и това може да увеличи драматизма на важните моменти. Освен това, може да пробвате да използвате по-ефективен ъгъл на заснемане: може да клекнете до височината на заснемания от вас обект, когато сметнете за по-подходящо може да се качите на високо, за да заснемете определена ситуация. Да бъдете на еднаква височина със заснемания обект, особено ако това са деца, това ще създаде много по-различен ефект отколкото ако се провисвате над тях докато снимате.

5. Пазете се от луминисцентното осветяване – „backlight”

Единствено защото можем да видим лицата на хората на подобно освтление, не значи, че камерата също ги вижда така. Прекалено често, ефектът от това осветяване при снимките е неприятно ярко, около тъмен силует без ясни черти на лицето и така може да пропуснете да уловите лицевите изражения на приятелите си. Може да подобрите тази ситуация като се движите от едно място към друго. Много камери дори имат опции, които разрешават коригирането на въздействието от осветяването. Светлината има значителна роля за цялостния изглед и атмосфера във вашите филми.

6. Освен ако не планирате редактиране, записвайте само важните сцени

Ако желаете да коригирате заснетото, може да запишете всяка една секунда от сватбата на вашия близък. Въпреки това помнете, че кадрите с това как диджеят пробва микрофона или как сервитьорът влиза и излиза от кухнята могат да имат и своята историческа значимост, но едва ли носят удоволствие при гледането на филма.

7. Ако притежавате широкоекранен телевизор, заснемайте в широкоекранен формат

Много от съвременните дигитални камери предлагат записване във формат 16: 9. Това ви позволява да записвате кадри, които са подходящи за широкоекранен монитор, без да е нужно да разпъвате или разкривявате картината. Може да се възползвате от този вариант ако притежавате HDTV вкъщи (В случай, че правите запис, който ще пратите на обичните си мама и татко, които все още притежават ретро телевизор от седемдесетте: ), тогава е по-добре да се възползвате от стандартния начин на заснемане. ) Заснемането на клипче, което отговаря на вашия широкоекранен телевизор ви разрешава да уловите по- голяма част от действието.

8. Не прекалявайте със специалните ефекти

Удивително е да имате възможността да използвате ефекти като „слънчев” или пък „тон-сепия” върху записа си, но по възможност отбягвайте тези екстри ако заснемате важни сцени. Все пак, ако решите, че дадена част от филма може да бъде в черно и бяло, съществуват лесни за използване софтуер приложения за редакция (понякога и като безплатни приложения към вашия компютър), които ще ви помогнат да направите желаната промяна. Запишете сватбата в реалния й фон и след това експериментирайте с ефектите върху записа. Така бихте могли да запазите оригиналния запис, докато правите опити с артистичните ефекти и редакции. А сега нека прегледаме няколко важни съвети, които да ви помогнат за подобряване качеството на клипа и да услеснят употребата на камерата ви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *