Skip to content

Затоплете зимната градина за мразовитата зима

Лятото е топъл и приятен сезон, разкошно време да се насладите на спокойствието на зимната си градина. Но зимата това се променя. Когато паднат температурите, микроклимата в зимната градина се променя и ако искате да ползвате тази разкошна постройка и през студените дни, трябва да са подготвите предварително. Има няколко решения за отопление на малки помещения, които може да са ви полезни.

Зимната градина е малко по-особено помещение за отопление, поради огромната стъклена площ, висок таван и изцяло външното си, в повечето случай, разположение. Доказано е, че топлината се губи много по-лесно през стъкло, отколкото през бетонна или тухлена стена. Използването на двоен и дори троен стъклопакет намалява топлинните загуби, но не може да ги елиминира напълно.

Възможности за отопление на зимна градина:

1. Електрическо подово отопление: Системата отоплява цялото помещение, чрез затопляне на пода. Топлината от долната част на помещението, чрез естествена конвекция се издига нагоре и затопля цялото помещение. Предимство на това отопление, е че не заема пространство, както например ако използвате електрически радиатор. Но то не е толкова широко разпространено, поради няколко недостатъка. Отнема много време за цялостно затопляне на градината и е неприложимо за големи зимни градини. Необходимо е да използвате точно определени подови настилки, тъй като килимите и мокетите например, пречат на разпространението на топлината. Голямата консумация на електроенергия също не е за пренебрегване. Но пък е може би най-евтината еднократна инвестиция за отопление и дори може да си го монтирате сами.

2. Включване към наличното централно отопление: Ако имате някаква система за отопление в жилищната си постройка – локално или централно парно отопление – може просто да монтирате разширение към зимната градина. Просто добавете още един радиатор. Ако градината ви е голяма, монтирайте два или един, но по-мощен. Друга алтернатива е монтирането на електрически радиатор с термостат за поддържането на желаната температура.

3. Електрически радиатор: ако не можете да разширите наличното си централно отопление или нямате такова, то това е един доста добър вариант. Няма да има монтажни работи, няма да се чудите откъде да прекарате тръбите – отивате и си купувате радиатор. Има доста добри модели със защити от прегряване и термостат за поддържане на желаната температура. Електрическите радиатори са много добър вариант, поради ниската цена на първоначалната инвестиция, бързото затопляне на помещението и последващо поддържане на температурата.

4. Нишово отопление: (trench heating) – Най-простото и евтино решение за отопление на зимна градина. Това отопление съчетава удобството на радиатора без заеманото пространство. По своята същност това е траншея в пода с място за радиатор и стилна решетка върху нея. Топлината преминава безпрепятсвено през решетката, затопля зимната градина за кратко време, за разлика от подовото отопление.

източник: www.zimnigradini.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *