Skip to content

Високо кръвно налягане – етапи на развитие

Артериалната хипертония е една от най-честите заболявания, които засягат хората по целия свят. Високото кръвно налягане е най-честата причина за сърдечни пристъпи, увреждане на органите, бъбречна недостатъчност и ретинопатия. Когато нивото на кръвното налягане на даден индивид е постоянно високо, състоянието се нарича хипертония. Тревожен аспект на заболяването е, че повечето хора не са наясно с риска за здравето, които то поставя. Ето защо при получаване на подходящи медицински грижи и осъществяването на някои промени в начина на живот, човек може лесно да се излекува и могат да се избегнат редица рискове за здравето. Хипертонията може да бъде категоризирана въз основа на нивата на систоличното кръвно налягане и диастоличното кръвно налягане. Има определени нива на кръвното налягане, които го характеризират като здравословно и завишено кръвно налягане.

Класификация

Систолично /SBP/ 120 и диастолно /DBP/ 80, се считат за нормални стойности на кръвното налягане.

Етап 1. Прехипертония е етап при който стойностите на кръвното налягане са около 120-139 SBP и 80-89 DBP. Някои специалисти оспорват тези стойности за включването им към етапите на високо кръвно налягане.

Етап 2. Хипертония при стойности 140-150 SBP и 90-99 DBP е леко ниво на заболяването и не представлява значителна заплаха за пациента. Може лесно да се контролира с приема на диуретици и промяна в начина на живот.

Етап 3. Хипертония при стойности 160-179 SBP и 100-109 DBP е умерен етап, при който трябва незабавно да се вземат мерки за противодействие на високото кръвно налягане.

Етап 4. Хипертония при стойности 180-209 SBP и 110-119 DBP е много обезпокоително състояние, при което ако не се вземат навременни мерки може да завърши фатално за пациента.

Друга система на класификация на хипертонията е: доброкачествена и злокачествена форма. По отношение на гореспоменатите етапи, доброкачествената включва етап 1 и 2. Към злокачествената хипертония се отнасят етапите 3 и 4. Друг начин за класификация на хипертонията е първична и вторична, в зависимост от причините за високото кръвно налягане. Първичната хипертония може да бъде причинена от фактори като: стрес, пристрастяване към алкохол, тютюнопушене, злоупотреба с наркотици и др. Вторичната хипертония е причинена поради някакво друга заболяване като: бъбречни заболявания, бременност, употреба на орални контрацептиви, колебания на нивата на хормоните и др. 

Повече за общата характеристика на състоянието можете да прочете тук:

http://problem.framar.bg/%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D0%BD%D0%BE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *