Skip to content

Варицела – какво още трябва да знаете за тази вирусна инфекция?

Варицелата е заболяване, причинено от варицела-зостер вирус. Тя започва с умерено повишена температура и характерните мехурчета, появяващи се на два или три пъти по тялото, главата и ръцете. Варицелата има инкубационен период от две седмици и е силно заразна чрез предаване по въздушно капков път, два дни преди появата на симптомите на варицела. Ето защо заболяването се предава много бързо посредством местата където се срещат много хора, като училища и детски градини. След като един човек е бил заразен с вируса на варицела, той обикновено развива имунитет за цял живот. Доста рядко явление е да се появи варицела повторно, но е възможно при хора със слаба имунна система.

Заболяването може да бъде фатално при бременните жени. Смъртните случаи от варицела, обикновено са резултат от получени усложнения като пневмония, енцефалит и др. Бременни жени, които са били в контакт с болен от варицела човек, трябва незабавно да се консултират със своя лекар.

Ваксината срещу варицела е на разположение от 1995 година и в някои страни е задължителна за децата. В допълнение към ефективните лекарства за лечение на варицела е лекарството ацикловир. Каламинов лосион, често се използва за облекчаване на сърбежа. Парацетамол се изписва за намаляване на температурата. Аспирин не се препоръчва при деца с варицела, тъй като може да доведе до синдром на Рей.

При хората заразени с варицела се появяват мехурчета 1-2 дни след като вируса се е настанил в организма. Мехурите са пълни с прозрачна течност, която след около 8-12 часа помътнява и изтича от мехура. Тази течност е силно заразна. След спукването на мехура се образува кора, която не се счита за заразна. Тази кора обикновено пада след 7 дни и понякога оставя белези по кожата. Характерно за варицелата е, че докато едни лезии изчезват, на друго място се появяват нови и това продължава няколко дни. Ето защо може да отнеме около седмица, докато окончателно спре появата на нови лезии.

Ваксината срещу варицела е изключително безопасна. Около 5% от децата, които са ваксинирани срещу тази болест могат да развият вируса, но симптомите при тях протичат много по-леко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *