Skip to content

Торняк

Торнякът, известен още като босненско-херцеговинска овчарка, хърватски планинар или хърватско планинско куче, е голямо пухкаво куче, което било използвано като пазач на стадата в областта на Босна и Херцеговина. Смята се за потомък на тибетския мастиф. Достига от 58 до 68 сантиметра и от 29 до 50 килограма. Главата и муцуната на торняка са сравнително квадратни, а очите са големи и тъмни с характерна за породата искра на лоялност и преданост. Породата има V-образни уши, които обикновено са прегънати напред. Гръдният кош е широк, но в областта на кръста тялото изтънява. Краката на представителите на тази порода са сравнително къси, като се има предвид размера на тялото. Торнякът има дълга и переста опашка, а козината му е плътна и пухкава особено в областта на врата и главата. Окраската се среща в различни цветове, но обикновено е бяла в комбинация с друг цвят – черно или кафяво.

Торнякът винаги се стреми да угоди на стопанина си. Той е изключително лоялен към семейството и постоянно се стреми да го защитава. Представителите на породата яростно пазят тяхната собственост и никак не обичат непознати, но пък силно се привързват към близките семейни приятели. Торнякът е много интелигентен и податлив на обучение. Той е изключително обичлив, уверен и спокоен у дома. Комбинацията от качества, които притежават тези кучета, ги прави отлични кучета пазачи, които обаче имат нужда от контакт и достатъчно време прекарано със семейството.

Торнякът се радва на много добро здраве. Най-често срещаният здравословен проблем е тазобедрената дисплазия, която е характерна за представителите на големите породи. Торнякът не бива да бъде отглеждан в апартамент, тъй като е много активен и има нужда от голямо пространство, за да изразходва енергия. Обожава да играе със стопаните си, но дори и оставен сам не спира да е активен. Представителите на породата пазят добре територията си, но не проявяват агресия, ако няма реална заплаха. Нуждаят се от ранна социализация, за да не възникнат по-късно проблеми с други кучета и животни. Породата се чувства най-добре при по-студен климат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *