Skip to content

Стивън Кинг

Стивън КингСтивън Кинг е един от най-големите майстори на ужаса. Неговите книги са изплашили безброй читатели. Може би той не е идеалът на хората за изтънчена философска книга, но романите на Стивън Кинг са едни от най-четените и продавани в целия свят. Като всеки добър хорър писател, Стивън Кинг се надсмива над страха ни от смъртта и на пълния неуспех на нашето разумно мислене да обясним хаоса във Вселената. В романите на Стивън Кинг обикновено става дума за семейства или деца, които са малтретирани от домашно насилие. Най-големия успех на Стивън Кинг е прецизното представяне на ужаса на малтретираните деца.

Първата успешна книга на Стивън Кинг е романа „Кери”, който помага за стабилизирането на пазара през XX век за комерсиална литература на ужаса. Един от най-кратките му романи с женски главен герой, е „Играта на Джералд”. В него Стивън Кинг успява да покаже образа на ранния феминизъм. Един от най-добрите романи на Стивън Кинг в ранната му кариера на писател, е „Сияние”. В нея се разказва за обитаван от духове, празен хотел, дете с парапсихични способности и обикновено американско семейство. След като се разделя с дългогодишния си издател „Вайкинг” през 1997, Стивън Кинг публикува дългоочакваната си творба „Торба с кости”. Тази творба е опит на Стивън Кинг да напише история за духове в стила на Дафни дьо Морие.

Стивън Кинг пише творби, които не съдържат свръхестествени елементи, като например „Тялото” и „Рита Хейуърт”, „Изкуплението Шоушенк”. По някои творби на Стивън Кинг са направени филми и сериали, като дори екранизациите на „Зеленият път” и „Изкуплението Шоушенк” са били номинирани за Оскар в категорията „Най-добър филм”. Стивън Кинг е един от най-награждаваните автори, той има десетки награди в категориите за фантастика и хорър книги. Последният роман на Стивън Кинг се казва „11/22/63″, който излезе през миналата година. Стивън Кинг е най-продавания автор в света. Продадените копия от неговите бестселъри са между 300-350 милиона, като в тази бройка не влизат продадените в електронни книги онлайн, но според последната статистика на един от най-големите електронни магазини за книги онлайн, те също наброяват няколко милиона копия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *