Skip to content

Спалното бельо и акарите

Акарите са микроскопични по размер безгръбначни, които са разпространени навсякъде – по спално бельо, килими, дивани, душ кабини, в автомобила, по гуми и др. Описани са над 48 000 вида акари, като една част от тях живеят паразитно, а друга част живеят свободно във водата и почвата.

Малко известен факт е, че един от видовете тропически акари (Archegozetes longisetosus) е един от най-силните организми в света – теглото на този вид акар е едва 100 μg, но силата му е необичайно голяма. Може да повдигне тежест 1182 пъти по-голяма от теглото му.

Изключително важно е периодичното почистването на акари от обзавеждането в банята и спалнята, както и почистването на прахта. Доказана е тезата, че например вдишването на акари по време на сън може да отключи свръхчувствителност и алергични реакции. Препоръчително е при астма и алергия към прах акарите да бъдат почиствани ежедневно.

С напредването на технологиите и все по-високите изисквания на клиентите се развива и индустрията по производство на качествени матраци, чаршафи, одеяла, шалтета, завивки и възглавници. Вече на пазара могат да бъдат намерени продукти за сън с качествени антиалергенни, антимикробни, антигъбични и антиакарни характеристики.

През последните няколко години придоби голяма известност текстила произведен от бамбук. От бамбук се изтъкават тъкани с широко използвани в ежедневието – чорапи, дрехи, спално бельо и др. Основните качества на бамбука са, че растението се отличава с много бърз растеж, при който не се ползват химикали и пестициди.

Бамбукът се отличава и с естествени антимикробни, антигъбични, антиалергенни и антиакарни свойства. Тъканите произведени от бамбук също така действат активно против изпотяване, което е качество е незаменимо както при летни дрехи, така и при спално бельо предназначено за летни нощи.

Акарите са микроскопични същества, които имат незаменима роля в съществуването на света ни, но като всяко същество те си имат жизнен цикъл. Обикновенно животът на мъжките акари в домашния прах например е между 10 и 19 дни, като през това време ежедневно всеки от тях произвежда фекални части в местообитанието си. Поради тази причина е изключително важно за добра хигиена периодичното почистване на акарите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *