Skip to content

Симптоми при сезонен грип

Сезонният грип е заболяване на дихателната система, причинено в резултат на инфекция с грипен вирус. Пиковия период на това заболяване е от края на месец ноември до края на месец март. Вирусът засяга горните и долни дихателни пътища като: носа, гърлото и белите дробове, което води до различни симптоми. Според медицински данни хората, които се заразяват с вируса на сезонен грип са от 5-20%, като за 30000 души това заболяване завършва с фатален край.

Сезонни симптоми на грип.

Симптомите при сезонен грип се появяват изведнъж. Като цяло при децата те са по-силно изразени, отколкото при възрастните. Усложнения могат да се получат и при хора със слаба имунна система. Някои от най-често проявените симптоми са: температура и втрисане, болки в гърлото, хрема с воднист секрет, суха кашлица, главоболие и болки в тялото, повишена слабост и умора, стомашни проблеми като гадене и повръщане.

Лечение и профилактика на сезонния грип.

Говорейки за лечение на сезонен грип, насочваме вниманието към намаляване на дискомфорта от симптомите на заболяването. След поставяне на диагноза, обикновено се предписват антивирусни лекарства и се дават някои препоръки, като почивка, приемане на течности, използване на назални спрейове и др. По време на боледуването, трябва да се въздържате от употреба на алкохол и тютюнопушене. Симптомите при сезонен грип могат да продължат от 5 до 8 дни, а сухата кашлица и умората могат да продължат повече от две седмици.

Като информационна кампания, свързана с предотвратяването на сезонния грип, експерти изразяват необходимостта от ваксина против грип за бебета на възраст от 6 месеца, деца и възрастни. Трябва да се има предвид, че ваксината срещу сезонен грип, не е ефективна срещу вируса на  грип H1N1. Срещу вируса на свински грип се използва друг вид ваксина.

Най-добрият начин за лечение на сезонни симптоми на грип, е ваксинацията по препоръка на квалифициран лекар. Ваксината е подходяща при деца, възрастни, бременни, или хора които боледуват от сърдечни заболявания, астма, СПИН и др. Хора, които искат да намалят риска от заразяване с грипен вирус, трябва да изберат ваксината против сезонен грип.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *