Skip to content

Симптоми при поява на колики при бебетата

Случва ли ви се вашето бебе да ви събужда със силен плач и всички ваши последващи опити да го утешите да са безуспешни? Нормално е бебетата да плачат, това е техният основен метод за комуникация. Има много причини за бебешкият плач като например глад, желание за сън, умора, раздразнение и други. Бебетата могат да плачат също заради неудобна позиция, в която са поставени седнали или легнали, а също така когато им е горещо или студено.

Ако обаче здраво бебе започне да плаче неутешимо и силно в продължение на 3 часа, а понякога и по-дълго и това се случва поне по три дни в седмицата, това е почти сигурен признак за появата на колики. През този период бебетата са силно раздразнителни заради болките в корема и обичайните методи, които използвате да го успокоите няма да са успешни.

Много често бебетата започват да плачат по едно и също време всеки ден, обикновено около половин час след хранене. В голяма част от случаите това е ранният следобед или привечер и плачът продължава 3-4 часа, а понякога може да бъде и през цялата нощ.

Коликите засягат 20% от всички новородени и най-често това са първородните. Тенденциите показват, че момченцата са по-често засягани от момиченцата. Това състояние на бебетата може да се превърне в кошмар за родителите им, те стават изключително разтревожени, обезпокоени, отчаяни, имат чувство за вина и понякога стават много нервни заради умората и недоспиването. Въпреки причиненият стрес и дискомфорт за бебетата, те се развиват добре, наддават на тегло и изглеждат здрави, но продължителният плач всеки ден доста силно плаши родителите.

Симптоми на колики

Бебетата страдащи от болки в коремчетата проявяват различни признаци, но това са най-типичните и често срещани черти на коликите:

  • Бебето често придърпва колене към гърдите си

  • Свива юмручетата си и ги стиска силно

  • Плаче силно и неутешимо в продължение на часове

  • Лицето му се зачервява и може да започне да се поти

  • Бебето извива гърба си

  • Коремчето е подуто и твърдо при натиск

  • Бебето може да задържа дъха си за кратки периоди

В повечето случаи коликите се появяват във втората или третата седмица след раждането може да продължи до четвъртия или петия месец, като тогава болките са много по-слаби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *