Skip to content

Основни причини за поява на дребна шарка

дребна шаркаДребна шарка, известна още като морбили е вирусно заболяване и следователно по-добрия начин да се справим с тази болест е да предотвратим нейната поява, отколкото да я лекуваме. За щастие, съществува ваксина, която е на разположение и която е ефикасна в борбата с морбили.

Дребната шарка е основно дихателна инфекция, която се характеризира с поява на обрив. Първоначално той се появява по бузите, шията и постепенно преминава към дланите и ходилата. Периода на болестта е около пет дни. Инкубационния период продължава от седем до осемнадесет дни. Това е времето между момента, в който вирусът навлиза в организма на човек и се появяват първите симптоми. Индивида е в състояние да предава инфекцията от три до пет дни преди появата на симптомите и четири дни след като обрива се появи. 

Какви са причините за поява на дребна шарка?

Заболяването се причинява от инфекция с вируса на рубеола. Веднъж навлязъл в организма, вирусът се размножава в носните секрети и в гърлото. Физически контакт, кашляне и кихане, могат да разпространят заразата. Заразените капчици от секрета, попаднали върху дадена повърхност, могат да бъдат активни и да заразяват за около два часа. Около 90% от хората, които са били в контакт с болен от морбили човек ще развият вируса. Това отнема между 6 и 21 дни, в които вирусът да се установи, но повечето хора показват симптоми след около 10 дни. Заболяването се разпространява най-вече през зимата и пролетта. Други причини могат да бъдат заболявания като ХИВ/СПИН, недохранване, дефицит на витамин А и др.

Още полезна информация за заболяването можете да прочетете като кликнете тук!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *