Skip to content

Най-важните факти, които трябва да знаете за гъбички на ноктите

Никой не би искал да получи инфекция от гъбички. Въпреки, че никой не е починал от обикновено възпаление причинено от гъбички по ноктите, това състояние може да се развие до нещо по-лошо от грозни нокти. Първата стъпка за предотвратяване на гъбична инфекция е да научите фактите за нея.

1 – Как може да се получи гъбична инфекция

Гъбичките могат да се получат от определен източник, те не могат да дойдат от нищото. Инфекцията от гъбички се различава от тези при настинката или другите вирусни инфекции. Трябват специфични условия за да се развият гъбичките и да инфектират ноктите. Това са топлите и влажни зони. Гъбичките навлизат през отворена раничка или дори малък разрез в близост до ноктите и се настаняват между нокътя и нокътното легло.

2 – Гъбичките обичат ноктите

Поддържайте и почиствайте ноктите си редовно. Гъбичките на ноктите просто обичат тези части от тялото, тъй като тук им се предлага идеалната среда за развитие. Ноктите са топли и влажни и тези на краката обикновено осигуряват достатъчно тъмнина, което ги прави желаният дом за гъбичките. Излишно е да се вярва, че гъбичките ще си отидат сами. Много хора се заблуждават, че сагъбички на ноктите се отървали от тях след като първоначалните симптоми не са били плашещи. Обикновено се получават малки бели точици и това е всичко. Ако не се направи нищо за да се премахнат, гъбичките започват да се разпространяват и ноктите променят цвета си, като могат да станат кафяви, черни или жълти и започват да се се цепят и чупят. Ако се достигне до това състояние на ноктите, тогава лечението става много трудно, особено със средства за локално приложение. Може да се наложи да се отстрани целият нокът за да може да се третират гъбичките под него.

3 – Затворените обувки могат да насърчат появата на инфекция

Причината за да се говори толкова много за гъбички на ноктите е, че те са доста често срещана инфекция. През по-голямата част от годината краката ни за обути с чорапи и затворени обувки, като това само по себе си може да влоши появилата се лека инфекция. Това е така, защото обувките са склонни да задържат влагата, а в комбинация с топлината се получава търсената от гъбичките среда за размножаване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *