Skip to content

Мебели и интериор – свързани ли са?

Интериора и мебелите са много важни. Не може да има интериор без мебели. Защо? Ами просто е. Защото самите мебели изграждат интериора. Според това какви мебели и как ще ги разположите много зависи и какво точно впечатление ще прави помещението и жилището като цяло. Дори и старите мебели може драстично да повлияят положително на един интериор.

Как по-точно? Като се освежат, пребоядисат и им се направят интересни декоративни елементи.

Например, ако имате няколко стари стола, които вече доста са се позакъсали няма нужда да давате много пари за нови, защото след поправка и старите може да не се различават от тези в магазина. Най-лесното за вас ще е просто да ги дадете на тапицер, който просто ще смени скъсаната и износена тапицерия. И така се получава уникален интериор със старите-нови столове. Ако обаче сте от онези сръчни личности, които постоянно нещо майсторят и всичко им идва отръки, тогава може би ще искате сами да се заемете с промяната на столовете. Всичко, което може да направите дори и да не разбирате много от тапицерия, е прост да подновите тапицерията, на горната част, на която ще се седя, което може да стане с помощта на малко плат. Само трябва да намерите някой, който да ви ушие възглавничка или кювертюра за седалката на стола. После само го защипвате от двете страни на стола, така че да няма възможност да се премахне и да не се открие старата и скъсана тапицерия. Също така може да пребоядисате дървените части на стола, стига разбира се да е дървен. Ако е в тъмни тонове, а на вас ви се иска да придадете повече настроение на всекидневната или друга стая, в която ще стои стола, то тогава може да боядисате краката и част от облегалката в бял или някакъв друг светъл цвят.

Така вместо стария скучен стол ще имате настроение, внесено с това шарено парченце от новия ви интериор. Друго, което може да направите е да подновите покривката за масата, да пребоядисате и самата маса и дори да си ушиете нови пердета. Всичко е толкова лесно, когато човек има уменията и желанието най-вече за всичко това. По този начин стаята ви ще получи индивидуалност и уникалност, нещо, което всеки трябва да направи, защото все пак сме различни хора.

Какво правим обаче, ако нямаме възможност да се развихрим с четката или шевната машина? Но пък имаме все пак някакви средни финансови възможности? Просто е- обогатяваме интериора с нови мебели.

След като сме боядисали стаята в своя любим цвят или с такъв, който е подходящ точно за тази дневна, започваме да търсим мебели, чиито цветови тонове да си подхождат със стените и настилката. Или пък просто може да си вземете мебели в неутрални цветове, а просто да сложите цветни акценти, които да кореспондират с главните интериорни елементи от помещението – стените и килима. Например пердета и/или леко одеало за диван или спалня, ако разбира се стаята е спално помещение. Една подходяща в цветово отношение ковертюра за дивана или пък декоративни възглавнички, ако става въпрос за кухня или дневна.

Всичко е въпрос на гледна точка и виждане, на вкус и стил на живущият в жилището.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *