Skip to content

Лечение на затлъстяване

Затлъстяването или състоянието на наднормено тегло се характеризира с прекомерно натрупване на мазнини, които причиняват неблагоприятен ефект върху здравето. Една от причините за наднормено тегло е консумацията на повече калории отколкото тялото изгаря. Измерва се с Индекс на телесната маса /ИТМ/. Трябва да се прави разлика между затлъстяване и наднормено тегло. Статистически ако ИТМ е 25-29,9 това е признак за наднормено тегло, при ИТМ над 30, това се определя като затлъстяване, ако ИТМ е над 40, това се счита за болестно затлъстяване.

Затлъстяванеzatl

Изследвания показват, че генетичните фактори са основните причини за затлъстяването. Налице са редица тестове, които са доказали, че човешките гени играят жизненоважна роля в наддаването на тегло. Друга основна причина за затлъстяването е заседналия начин на живот. Консумацията на високо калорични храни без физическа активност е основния фактор за затлъстяването в ранна възраст. Затлъстяването причинява редица хронични заболявания, като сърдечно съдови, диабет тип 2, висок холестерол, сънна апнея, високо кръвно налягане, остеоартрит и някои видове рак.

Лечение на затлъстяване

За да се предприеме правилно лечение е необходимо да се знае общото здравословно състояние на пациента, степента на затлъстяване и неговата мотивация за намаляване на теглото. Освен хирургична намеса има много начини за решаване на проблема с наднорменото тегло.

–          Диета. Страдащите от затлъстяване трябва да спазват строга диета, включваща ниско калорична храна, която съчетана с подходяща физическа дейност ще даде добри резултати за справяне с проблема. Пациента трябва да консумира ежедневно пресни плодови сокове. Да избягва прекомерната консумация на месни храни и млечни продукти. Пиенето на много вода ще помогне за намаляване на теглото.

–          Упражнения. Редовните физически упражнения са следващата стъпка към справянето със затлъстяването. Много добро въздействие оказва практикуването на йога. Също така упражнения вкъщи като лицеви опори, коремни преси и др. ще се отразят добре на корема, бедрата и задните части.

–          Хирургия. Това е последния вариант за лечение на затлъстяването. Това се прилага на пациенти в състояние на болестно затлъстяване, при които всички други начини се оказват безуспешни. Този начин трябва да бъде като последна инстанция за лечение на тежка форма на затлъстяване. След операция загубата на тегло трябва да се контролира с подходящи диети, хранителни навици и физически упражнения.

Допълнителна информация за затлъстяването можете да намерите в специализирания раздел на портал за здраве “Фрамар”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *