Skip to content

Крепежни елементи – видове и монтаж с тях

Винтове за тежки конструкции, бетон, мебели – какво ги отличава един от друг?

Кои са основните видове винтове, например тези, които се използват за по-тежки конструкции, за бетон, за профили за прозорци, за мебели или покриви? Нека да разгледаме вариантите, за да ви улесним при избора на правилните крепежни елементи за всякакъв вид работа.

видове винтове

Винтове за тежки конструкции

Винт, предназначен за закрепване на тежки конструкции от рода на релси, греди, дебел прът е в състояние да осигури специална здравина, издържа на високи натоварвания. Има шестостенна глава за гаечен ключ, резби по цялата си дължина или почти по цялата – възможно е при някои модели резбата да свършва малко преди края. Преди да използвате въпросните крепежни езделия, е необходимо да пробиете дупка. Най-често се разчита на такива винтове в процеса на инсталиране на водопроводно или водонагревателно оборудване.

Винтове за бетон

С тях се извършва закрепване на дървени, алуминиеви елементи към здрава основа (бетон, тухла). Те могат да имат цилиндрична и вдлъбната глава. Снабдени са с неравна резба, която придава на закрепването по-добра здравина. Такива винтове за бетон може да открите, както в кварталния железарски магазин, големите вериги за строителни материали, така и онлайн.

Винтове за профили на прозорци

За тези винтове се използва бормашина, имат остър връх и вдлъбната глава. На тях се разчита предимно когато е необходимо да се фиксират панели към метален профил при производството на прозорци. Тези крепежни елементи са изработени от бяла или жълта поцинкована стомана.

Винтове за мебели

Тези винтове са предназначени за производството на мебели и са стоманени, с рядка резба и тъп връх. Точно поради това е необходимо предварителното пробиване на отвори. До плоската глава има удебеляване. Често се използват за да придадат на продуктите завършен вид.

Винтове за покриви

Такъв винт е с шестостенна глава, шайба и уплътнение и върхът е предназначен за работа с бормашина. Необходими са при закрепване на метални плочки или велпапе към покривни елементи, а максималната дебелина на винта е повече от 6 мм. За производството на покривни винтове се използва поцинкована стомана. Когато монтирате такива крепежни елементи, най-добре е да използвате инструмент със стоп, което ще предпази гуменото уплътнение от деформация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *